S-400: Τα συστήματα αεράμυνας θα παραδοθούν στην Ινδία «στην ώρα τους», λέει η Ρωσία

Η Ρωσία θα παραδώσει τα αντιαεροπορικά συστήματα S-400 στην Ινδία εντός του συμφωνηθέντος χρονικού πλαισίου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, το οποίο επικαλείται ανώτερο Ρώσο αξιωματούχο.

Η Ινδία είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικών εξοπλισμών και εξακολουθεί να χρησιμοποιεί ως επί το πλείστον ρωσική τεχνολογία, αλλά αξιωματούχοι στο Νέο Δελχί έχουν εκφράσει ανησυχία ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσε να καθυστερήσει τις προγραμματισμένες παραδόσεις όπλων.

«Η παραγωγή των αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-400 Triumf πραγματοποιείται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα», δήλωσε ο Ντμίτρι Σουγκάεφ, επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικής-Τεχνικής Συνεργασίας της Ρωσίας, σύμφωνα με το Interfax.

«Η παράδοση του συστήματος S-400 Triumf στην Ινδία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του συμφωνηθέντος χρονικού πλαισίου», πρόσθεσε.

Η Ινδία αγόρασε τους S-400 το 2018 έναντι 5,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τρία από τα συστήματα έχουν παραδοθεί και αναμένεται να παραδοθούν δύο ακόμη.

Οι παραδόσεις έχουν προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2024, σύμφωνα με το Interfax.

Η ινδική Πολεμική Αεροπορία έχει δηλώσει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία εμποδίζει τις ζωτικές αμυντικές προμήθειες από τη Ρωσία. Το Νέο Δελχί επιδιώκει τα τελευταία χρόνια να διαφοροποιήσει τις εισαγωγές όπλων, όπως φαίνεται και από την προμήθεια των γαλλικών Rafale για την αεροπορία και το ναυτικό της. Ταυτόχορνα, προσπαθεί να ενισχύσει την εγχώρια αμυντική βιομηχανία, όπως για παράδειγμα με την κατασκευή του μαχητικού αεροσκάφους Tejas.

Ωστόσο, η Ρωσία εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει τα 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια από τα 18,3 δισεκατομμύρια δολάρια που έχει ξοδέψει η Ινδία για εισαγωγές όπλων από το 2017, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης.

Με πληροφορίες από: Reuters