S-500: Έτοιμο για μαζική παραγωγή το ρωσικό πυραυλικό σύστημα [pics]

Τόσο το σύστημα ραντάρ όσο και ο σταθμός ελέγχου και διοίκησης ραντάρ πολλαπλών ρόλων, που αποτελούν συστατικά μέρη του ρωσικού πυραυλικού συστήματα αεροπορικής άμυνας  S-500 Prometheus έχουν δοκιμασθεί επιτυχώς και πλέον είναι για σειριακή παραγωγή, σύμφωνα με πηγές του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Στις πιο πρόσφατες δοκιμές, δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στη συνεργασία και το συνδυασμό μεταξύ των συστημάτων ραντάρ S-500 και των πυραυλικών συστημάτων Pantsir-SM.

Ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Anton Lavrov εξήγησε ότι τα ραντάρ των S-500 θα είναι «υπεύθυνα» για απειλές μεγάλης εμβέλειας, όπως βαλλιστικοί πύραυλοι και αεροσκάφη, ενώ οι χειριστές των Pantsir-SM θα «επικεντρωθούν» στα μη επανδρωμένα οχήματα. Το S-500 προορίζεται επίσης να λειτουργεί  μαζί με τους S-300, S-350 και τους S-400.

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Μάρτιο, ο Αντιστράτηγος Lyaporov, είχε δηλώσει ότι τα πυραυλικά συστήματα  S-500 και S-350 θα ενταχθούν στο οπλοστάσιο της Ρωσίας μέχρι το 2020.

Ποιες είναι οι δυνατότητες του τρομερού πυραυλικού συστήματος

Το πυραυλικό σύστημα αεροπορικής άμυνας S-500 Prometey («Prometheus») είναι ένα νέας γενιάς σύστημα πυραύλων εδάφους-αέρος με εμβέλεια 400 με 600 χιλιομέτρων (250-370 μίλια), σχεδιασμένο για την παρακολούθηση και την καταστροφή διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων, αλλά και πυραύλων μικρότερου βεληνεκούς και αεροσκαφών.

έχει πρωτοφανή ικανότητα να καταρρίπτει στόχους σε μεγάλο ύψος, συμπεριλαμβανομένων των βαλλιστικών πυραύλων και δορυφόρων, αλλά και σε εξαιρετικά μεγάλες αποστάσεις, με κάποιες αναφορές να κάνουν λόγο ότι είναι σε θέση να εντοπίζει και να εμπλέκει stealth πολεμικά αεροσκάφη.

Το S-500 θα χρησιμοποιεί διάφορα είδη πυραύλων ανάλογα τους στόχους που αντιμετωπίζει, όπως για παράδειγμα την οικογένεια των πυραύλων 48N6, τα οποία έχουν εμβέλεια μέχρι 240 χιλιόμετρα ή την έκδοση 40N6 με υψηλότερες επιδόσεις αλλά και του μικρότερου βεληνεκούς βλήματα 9M96 και 9M100.

Ενάντια στις απειλές των βαλλιστικών πυραύλων το S-500 χρησιμοποιεί τους πυραύλους 77N6-N και 77N6-N1, οι οποίοι είναι ικανοί να χτυπήσουν τους στόχους τους με ταχύτητα επτά χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο, η οποία είναι ιδανική για την καταστροφή κάθε εισερχόμενου εναέριου στόχου, συμπεριλαμβανομένων και δορυφόρων.

Μπορεί να επιτεθεί ταυτόχρονα σε 10 εισερχόμενους βαλλιστικούς πυραύλους και έχει απόκριση μικρότερη από τέσσερα δευτερόλεπτα.

Με πληροφορίες από: UAWire / National Interest