S-550: Τέθηκε σε λειτουργία το πιο προηγμένο ρωσικό σύστημα αεράμυνας ;

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο πληροφορίες από πηγή προσκείμενη στο ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, μετέδωσε ότι το πιο προηγμένο πυραυλικό σύστημα αεροπορικής άμυνας που έχει κατασκευάσει η αμυντική βιομηχανία της χώρας, οι περίφημοι S-550, τέθηκαν σε επιχειρησιακή λειτουργία από τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Πριν ένα μήνα είχε γίνει γνωστό ότι οι S-550 αναμένεται να παραδοθούν στις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις πριν το 2025, όμως έχουν περάσει μόλις δύο μήνες από την επιχειρησιακή ανάπτυξη των S-500 τον περασμένο Οκτώβριο, γεγονός που δημιουργεί αρκετά «ερωτηματικά». Σε κάθε περίπτωση, ο αξιωματούχος του ρωσικού Υπουργείο Άμυνας δήλωσε στο TASS ότι οι S-550 ολοκλήρωσαν με επιτυχία όλες τις δοκιμές και τα πρώτα αντιαεροπορικά συστήματα «μπήκαν στην υπηρεσία». Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν φαίνεται εφικτό, αν ληφθούν υπόψη οι εργασίες στο αναπτυξιακό πρόγραμμα, η χρονική διάρκεια των απαιτούμενων δοκιμών και το γεγονός ότι μόλις πριν λίγους μήνες ολοκληρώθηκε η παραλαβή των S-500.

Ο ίδιος ακόμα πρόσθεσε ότι οι S-550 είναι ένα «καινούριο και ασυναγώνιστο» σύστημα στρατηγικής πυραυλικής άμυνας, που είναι ικανό «να αναχαιτίσει και να εξουδετερώσει εχθρικές απειλές προερχόμενες από το διάστημα, όπως οχήματα επανεισόδου βαλλιστικών πυραύλων και υπερηχητικούς στόχους σε υψόμετρα δεκάδων χιλιάδων χιλιομέτρων. Ακόμα, θα αποτελεί τμήμα της ολοκληρωμένης αντιαεροπορικής «ασπίδας» της Ρωσίας, σε συνδυασμό με τα συστήματα αεροπορικής άμυνας Pantsir, S-350, S-400 και S-500».

Υπενθυμίζεται ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Rostec Σεργκέι Τσεμέζοφ είχε αναφέρει σχετικά με τους S-550 ότι «θα είναι το πιο προηγμένο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας και θα διαθέτει εκτεταμένη ικανότητα ανίχνευσης και εντοπισμού στόχωναλλά και μεγαλύτερο βεληνεκές στους πυραύλους που θα εκτοξεύει για την αναχαίτιση των εχθρικών απειλών». Αναμένεται, λοιπόν, να υπάρξει κάποια επίσημη επιβεβαίωση για την σημαντική αυτή είδηση.

Με πληροφορίες από: TASS / Φωτογραφία αρχείου