S-70: «Ναι» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην εν συνεχεία υποστήριξη των ελληνικών ελικοπτέρων

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε χθες ότι έδωσε το «πράσινο φως» για την εν συνεχεία υποστήριξη (Follow-on Support) των ελικοπτέρων τύπου S-70 του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού μέσω Στρατιωτικών Πωλήσεων Εξωτερικού (Foreign Military Sales – FMS) με εκτιμώμενο κόστος 162,07 εκατομμύρια δολάρια και με αυτόν τον τρόπο η αρμόδια Υπηρεσία για την Συνεργασία στην Άμυνα και την Ασφάλεια ειδοποιεί το Κογκρέσο για αυτήν την πιθανή, προτεινόμενη πώληση εξοπλισμού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, η ελληνική κυβέρνηση αιτήθηκε την εν συνεχεία υποστήριξη των ελικοπτέρων τύπου S-70, με το «πακέτο» να περιλαμβάνει ανταλλακτικά, εξαρτήματα, εξοπλισμό για την επισκευή και την συντήρηση των ελικοπτέρων, καθώς επίσης και την ενσωμάτωση οπλικών συστημάτων, ραντάρ και σόναρ.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπογραμμίζει ότι «αυτή η προτεινόμενη πώληση θα υποστηρίξει τους στόχους εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών συμβάλλοντας στη βελτίωση της ασφάλειας ενός συμμάχου του NATO, ο οποίος είναι σημαντικός εταίρος για την πολιτική σταθερότητα και την οικονομική πρόοδο στην Ευρώπη».

Τι άλλο τονίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Παράλληλα, το «πακέτο» υποστήριξης των ελληνικών S-70 «θα βαλτιώσει την ικανότητα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες και μελλοντικές απειλές παρέχοντας μια αποτελεσματική αποτρεπτική ικανότητα για την προστασία των θαλάσσιων συμφερόντων και των υποδομών για την υποστήριξη της στρατηγικής της θέσης στη νότια πτέρυγα του NATO».

Επιπρόσθετα, δηλώνεται ρητά πως «η εν συνεχεία υποστήριξη και συντήρηση του  στόλου ελικοπτέρων S-70 της Ελλάδας ενισχύει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στη θάλασσα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και συμβάλλει στην ασφάλεια και τους στρατηγικούς στόχους του NATO και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι Αμερικανοί επισημαίνουν ότι «η Ελλάδα συμβάλλει στις επιχειρήσεις του NATO, για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της πειρατείας και εκτελεί πολύτιμες Έρευνας και Διάσωσης (SAR) στην περιοχή». Αξιοσημείωτη είναι η επισήμανση στο τέλος της ανακοίνωσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι: «Η προτεινόμενη πώληση αυτού του εξοπλισμού και υποστήριξης δεν θα αλλάξει την στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή», εννοώντας το ισζύγιο ισχύος με την Τουρκία.

Φωτογραφίες Intime News