Saab 340 AEW&C: Η Πολωνία ανακοίνωσε την προμήθεια δύο ΑΣΕΠΕ

Η Πολωνία συνεχίζει να ενισχύει τις Ένοπλες Δυνάμεις της με σύγχρονα μέσα και όπως αποκάλυψε πρόσφατα ο Υπουργός Άμυνας της χώρας, υπεγράφη συμφωνία, αξίας 58 εκατομμυρίων δολαρίων, με την σουηδική εταιρεία Saab για την προμήθεια δύο αερομεταφερόμενων συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου τύπου 340 AEW&C, μαζί με την παροχή σχετικού εξοπλισμού και υλικοτεχνικής υποστήριξης.

Τα νέα αεροσκάφη τύπου 340 AEW&C για την πολωνική Πολεμική Αεροπορία αναμένεται να παραδοθούν έως το 2025, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι βρίσκονται στο οπλοστάσιο εννέα χωρών και θεωρούνται από τα πιο επιτυχημένα, αποτελεσματικά και αξιόπιστα ΑΣΕΠΕ στον κόσμο. Η Πολωνία επέλεξε τις συγκεκριμένες πλατφόρμες προκειμένου να παρέχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στο πεδίο επιχειρήσεων.

Όπως τονίζει και το Janes, η Πολωνία είχε ανάγκη για μια τέτοια προμήθεια, αφού δεν διαθέτει επί του παρόντος τις ικανότητες που προσφέρει ένα αερομεταφερόμενο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου, γι’ αυτό εξάλλου βασίζεται στην Αερομεταφερόμενη Δύναμη Έγκαιρης Προειδοποίησης του NATO με τα αεροσκάφη τύπου Boeing E-3A AWACS.

Επιπρόσθετα, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ (USAF) παρέχει επίσης κάλυψη με τα αεροσκάφη τύπου E-3 AWACS στην Ανατολική Ευρώπη, με τη Γαλλία, την Ιταλία, την Τουρκία αλλά και την ελληνική Πολεμική Αεροπορία να αναπτύσσουν τα δικά τους ΑΣΕΠΕ στο συγκεκριμένο θέατρο επιχειρήσεων. πάνω από την ήπειρο. Η Αυστραλία ανακοίνωσε επίσης πρόσφατα την ανάπτυξη ενός μόνο αεροσκάφους Boeing E-7A Wedgetail AEW&C στην Ευρώπη.

Φωτογραφία Saab