Saab: Η Σουηδία μπαίνει στην «μάχη» για την ανάπτυξη μαχητικών αεροσκαφών επόμενης γενιάς

Η Σουηδία αποφάσισε να μπει «στην μάχη» για την ανάπτυξη μαχητικών αεροσκαφών επόμενης γενιάς και η Υπηρεσία Προμήθειας Αμυντικού Υλικού του σουηδικού Υπουργείου Άμυνας ανέθεσε συμβόλαιο στην Saab προκειμένου η κατασκευάστρια εταιρεία καταθέσει σχέδια και μελέτες για την πρώτη φάση του προγράμματος.

Η διάρκεια του συμβολαίου αφορά την χρονική περίοδο 2024 – 2025 και βρίσκεται παράλληλα σε ισχύ με τα προγράμματα αναβάθμισης των μαχητικών αεροσκαφών Gripen C/D των σουηδικών αεροπορικών δυνάμεων αλλά και της παράδοσης των προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών 4++ γενιάς τύπου Gripen E στη Βραζιλία.

Η καινούργια σύμβαση που ανέλαβε η Saab περιλαμβάνει προκαταρκτικές μελέτες και σχέδια για επανδρωμένες και μη πλατφόρμες, την ανάπτυξη τεχνολογίας αιχμής και την επίδειξή τους ώστε να εγκριθεί η επόμενη φάση του προγράμματος ανάπτυξης, στο οποίο θα συμμετέχουν επίσης οι σουηδικές Ένοπλες Δυνάμεις, η Υπηρεσία Αμυντικής Έρευνας, η εταιρεία GKN Aerospace και άλλοι φορείς της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.

Όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του επιχειρηματικού τομέα της σουηδικής κατασκευάστριας εταιρείας: «Η Saab βρίσκεται σε ισχυρή θέση και έχοντας αναπτύξει πρόσφατα το Gripen E και το ΑΣΕΠΕ τύπου GlobalEye, έχουμε αποδείξει ότι διαθέτουμε την προηγμένη τεχνολογία και τεχνογνωσία για να προωθήσουμε την ιδέα του μαχητικού νέας γενιάς. Αυτό σημαίνει ότι θα συνεχίσουμε να παρέχουμε καινοτόμες λύσεις για την κάλυψη των μελλοντικών επιχειρησιακών αναγκών των σουηδικών Ενόπλων Δυνάμεων και άλλων πελατών».

Με αυτόν τον τρόπο η Σουηδία και η Saab εισέρχονται στη νέα «εποχή» αεροπορικής τεχνολογίας, μετά τα προγράμματα NGAD και F/A-XX των ΗΠΑ, το πρόγραμμα GCAP (Global Combat Air Programme) στο οποίο συμμετέχουν Ιαπωνία, Ιταλία και Ηνωμένο Βασίλειο και το πρόγραμμα FCAS της Γαλλίας, Γερμανίας, της Ισπανίας και του Βελγίου.

Φωτογραφίες αρχείου μαχητικών τύπου Gripen