Saab: Το τέταρτο αεροσκάφος GlobalEye πραγματοποίησε επιτυχημένη πρώτη πτήση

Η πρώτη πτήση του τέταρτου GlobalEye αποτελεί σημαντικό ορόσημο στο πρόγραμμα αεροσκαφών αερομεταφερόμενων συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου (AEW&C) της Saab και υπογραμμίζει ότι η Saab μπορεί να παραδώσει γρήγορα και αξιόπιστα το GlobalEye. Το αεροσκάφος απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Saab, στο Linköping της Σουηδίας, την Δευτέρα 3 Απριλίου 2023 και πραγματοποίησε διάφορες δοκιμές που σχετίζονται με τις δυνατότητες του αεροσκάφους.

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με αυτή την επιτυχημένη πρώτη πτήση ενός ακόμη GlobalEye. Αυτό επιβεβαιώνει ότι διαθέτουμε την υποδομή, τις δυνατότητες και την τεχνογνωσία που απαιτούνται για να υποστηρίξουμε τους πελάτες μας με την πιο προηγμένη λύση AEW&C σε ένα χρονικό πλαίσιο που δεν έχει προηγούμενο στην αγορά», λέει ο Carl-Johan Bergholm, ο επικεφαλής του επιχειρηματικού τομέα της Saab που ασχολείται με την Επιτήρηση.

Το GlobalEye είναι η πιο σύγχρονη λύση στα αερομεταφερόμενα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου (AEW&C) που έχει την δυνατότητα επιχειρησιακής ανάπτυξης σε πολλαπλά πεδία, χάρη σε μια σειρά ενεργών και παθητικών αισθητήρων που έχουν την ικανότητα εντοπισμού και αναγνώρισης αντικειμένων στον αέρα, στη θάλασσα και πάνω από την ξηρά, σε μεγάλη απόσταση.

Επίσης, τα αεροσκάφη αυτά μπορούν να παρέχουν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο σε άλλες μονάδες του Στρατού Ξηράς, της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού, με αποτέλεσμα να δημιουργούν ένα δίκτυο δεδομένων ώστε οι φίλιες και συμμαχικές δυνάμεις να έχουν επίγνωση της κατάστασης που επικρατεί στο πεδίο επιχειρήσεων, αποκαλύπτοντας εγκαίρως τις όποιες εχθρικές απειλές.

Τα αερομεταφερόμενα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου τύπου Global Eye της Saab μπορούν ακόμα να αναπτυχθούν και να χρησιμοποιηθούν για αποστολές της πολιτικής προστασίας, όπως η καθοδήγηση και ο συντονισμός επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης κατά την διάρκεια φυσικών καταστροφών ή άλλων ειδών ατυχημάτων στη θάλασσα ή και στην ξηρά.