SAMP-T: Γαλλία και Ιταλία στέλνουν το αντιαεροπορικό σύστημα στην Ουκρανία

Το Παρίσι και η Ρώμη αποδέχθηκαν το αίτημα του Κιέβου για το πυραυλικό σύστημα αεροπορικής άμυνας τύπου SAMP-T που σχεδιάστηκε και κατασκευάζεται από την MBDA και την Thales. Σύμφωνα με δηλώσεις του Γάλλου πρέσβη στην Ουκρανία, Ετιέν ντε Πονσίν, το σύστημα SAMP-T που θα παραλάβει το Κίεβο, θα προέρχεται από το ιταλικό οπλοστάσιο.

Όπως αναφέρει και ο γαλλικός ιστότοπος Challenges, οι τελευταίες δυσκολίες που εμπόδιζαν την παράδοση του γαλλο-ιταλικού συστήματος αεράμυνας SAMP-T στο Κίεβο, φαίνεται να έχουν επιλυθεί. Σύμφωνα με την ακρόαση του Γάλλου πρεσβευτή στην Ουκρανία, που έγινε μεν στις 9 Νοεμβρίου, αλλά τα πρακτικά της δημοσιεύτηκαν χθες, Τρίτη 13 Δεκεμβρίου,  δόθηκε το «πράσινο φως» για την αποστολή του SAMP-T , που αναπτύχθηκε από την MBDA και την Thales στο πλαίσιο της κοινοπραξίας Eurosam.

«Η Γαλλία και η Ιταλία θα παράσχουν στην Ουκρανία τα μέσα αντιαεροπορικής άμυνας που ζητά, ανέφερε ο Ετιέν ντε Πονσίν. Αυτό είναι ένα πολύ ισχυρό αίτημα που υπέβαλε ο Πρόεδρος Ζελένσκι και οι Ιταλοί μας επιβεβαίωσαν ότι είναι έτοιμοι να το χορηγήσουν…». Το σενάριο μιας παράδοσης του συστήματος SAMP-T – που η Γαλλική Πολεμική Αεροπορία αποκελεί BAMBA – είχε ήδη αναφερθεί από τον Ουκρανό Υπουργό Άμυνας Ολέκσι Ρεζνίκοφ σε συνέντευξή του στη Le Monde στις 9 Δεκεμβρίου.

Το αίτημα των Ουκρανών

«Ζητάμε το γαλλο-ιταλικό σύστημα SAMP-T», είχε πει. «Η γαλλική πλευρά αντέδρασε θετικά στο αίτημά μας, αλλά η διαπραγμάτευση δεν έχει τελειώσει με την ιταλική πλευρά», είχε προσθέσει τότε ο Ρεζνίκοφ. Το SAMP-T θα ενταχθεί έτσι στα συστήματα αεράμυνας που έχουν ήδη παραδοθεί στο Κίεβο: το γερμανικό IRIS-T, το νορβηγικό NASAMS (παραδίδεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες), το ιταλικό σύστημα αεράμυνας τύπου Aspide (παραδίδεται από την Ισπανία) ή ακόμα και το Mistral και το γαλλικό Crotale NG.

Το σύστημα αεράμυνας τύπου SAMP-T έχει σχεδιαστεί για να αναχαιτίζει εχθρικές απειλές σε μεσαία και μεγάλη εμβέλεια. Οι πύραυλοι Aster που χρησιμοποιούνται από το εν λόγω αντιαεροπορικό σύστημα είναι ικανά να καταστρέψουν μαχητικά αεροσκάφη, UAV, ελικόπτερα ακόμα και υπερηχητικούς πυραύλους cruise.

Με πληροφορίες από Challenges.fr / Φωτογραφία από MBDA