SAMP-T: Η Ιταλία επιβεβαιώνει την αποστολή του συστήματος αεράμυνας στην Ουκρανία

Το γαλλο-ιταλικό σύστημα αεράμυνας SAMP-T θα συμπεριλαμβάνεται στο έκτο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία που ετοιμάζει η κυβέρνηση Μελόνι.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι, επιβεβαίωσε την αποστολή του συστήματος στο Κίεβο με συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.

«Σε συνεργασία με τη Γαλλία ολοκληρώνουμε την αποστολή του SAMP-T και σε κάθε περίπτωση υπάρχουν και άλλες ενέργειες στις οποίες εργαζόμαστε», είπε ο υπουργός.

Ο Ταγιάνι δήλωσε ότι η παράδοση αναβλήθηκε κατά ένα μήνα λόγω «τεχνικών ζητημάτων» όπως «πολιτικές εντάσεις, εκτιμήσεις κόστους και ελλείψεις εξοπλισμού».

Το SAMP-T είναι ένα από τα συστήματα που ζήτησε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην τηλεφωνική του επικοινωνία με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι τον Δεκέμβριο. Αντιδρώντας στο αίτημα, ο Ιταλός υπουργός άμυνας Γκουίντο Κροζέτο προειδοποίησε ότι η παράδοση δεν πρέπει να εξαντλήσει τα αποθέματα.

Το SAMP-T κατασκευάζεται από την MBDA της Γαλλίας, την MBDA της Ιταλίας και τον γαλλικό όμιλο Thales και βρίσκεται σε υπηρεσία με τους στρατούς των δύο χωρών.  Μπορεί να αναχαιτίσει εναέριους στόχους όπως «πύραυλους cruise, επανδρωμένα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους στην κατηγορία εμβέλειας 600 χιλιομέτρων.

Η Ιταλία έστειλε πέντε πακέτα βοήθειας στην Ουκρανία κατά τη θητεία του πρώην πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, συνολικού ύψους περίπου ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

Με πληροφορίες από: The Defense Post / Φωτογραφία αρχείου