SAMP/T NG: Η Ιταλία προμηθεύεται τέσσερα νέα πυραυλικά συστήματα αεράμυνας

Ο ευρωπαϊκός διακυβερνητικός οργανισμός για την Κοινή Συνεργασία στον Εξοπλισμό (OCCAR) υπέγραψε τροποποιητικές συμβάσεις με την ευρωπαϊκή κοινοπραξία Eurosam, για την προμήθεια τεσσάρων πυραυλικών συστημάτων τύπου SAMP/T NG για τις ανάγκες των ιταλικών Στρατιωτικών Δυνάμεων, σε μια χρονική συγκυρία όπου οι ευρωπαϊκές στρατιωτικές δυνάμεις ενισχύουν σημαντικά τις πυραυλικές τους άμυνες.

Συγκεκριμένα, οι συμβάσεις που υπέγραψε η OCCAR με την Eurosam περιλαμβάνει επίσης την προμήθεια αναβαθμισμένων πυραύλων τύπου Aster 30 B1 για τον Στρατό Ξηράς και Aster 30 B1NT για το Πολεμικό Ναυτικό της Ιταλίας, ενώ «προετοιμάζει το έδαφος» για την σειριακή παραγωγή των SAMP/T NG για τις γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις και το πρόγραμμα αναβάθμισης μέσης ζωής των Aster του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σημειώνεται ότι το SAMP/T NG είναι η βελτιωμένη έκδοση των υφισταμένων πυραυλικών συστημάτων που εκτοξεύουν βλήματα εδάφους – αέρος τύπου Aster NG και ενσωματώνει προηγμένα και πιο ισχυρά πολυλειτουργικά ραντάρ της Leonardo και της Thales. Επίσης, έχει εμβέλεια εντοπισμού άνω των 350 χιλιομέτρων και εμβέλεια αναχαίτισης άνω των 150 χιλιομέτρων, ενώ μπορεί να εμπλακεί με πολλούς στόχους ταυτόχρονα. Οι παραδόσεις των νέων συστημάτων αναμένεται να ξεκινήσουν από το 2025.

Με πληροφορίες από: Defense News / OCCAR | Φωτογραφία αρχείου MBDA