Sancar: Το τουρκικό οπλισμένο USV ολοκλήρωσε τις πρώτες θαλάσσιες δοκιμές [vid]

Το τουρκικής κατασκευής οπλισμένο μη επανδρωμένο όχημα επιφανείας (USV), το Sancar, ολοκλήρωσε τις πρώτες του θαλάσσιες δοκιμές, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Προεδρίας της Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας.

«Το Sancar, που είναι υπό ανάπτυξη από τις τουρκικές αμυντικές εταιρείες Havelsan και Yonca-Onuk, θα ικανοποιήσει πολλές από τις απαιτήσεις του τουρκικού στρατού, μεταξύ άλλων εναντίον εχθρικών στόχων που δεν είναι εύκολα αναγνωρίσιμοι και είναι ικανοί για αντισυμβατικές επιχειρήσεις», δήλωσε ο Ισμαήλ Ντεμίρ στο πρακτορείο Anadolu.

«Μπορούμε με υπερηφάνεια να πούμε ότι τα καλύτερα οχήματα στην κατηγορία τους θα είναι σύντομα σε θέση να ανταποκριθούν στις ανάγκες της Τουρκίας και των φιλικών συμμάχων εθνών» πρόσθεσε ο Ντεμίρ.

Τόνισε επίσης ότι όταν τα μη επανδρωμένα συστήματα παράγονται σε προσιτό κόστος, έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν τον κίνδυνο για επανδρωμένα συστήματα, να υποστηρίξουν αμυντικές δραστηριότητες και να εκτελέσουν εργασίες που δεν μπορούν να κάνουν τα επανδρωμένα σκάφη.

Η Havelsan αναπτύσσει και κατασκευάζει το Sancar, καθώς και το λογισμικό συστήματος, το σταθμό ελέγχου εδάφους, το σύστημα διανομής δεδομένων mini-Ship, το παγκόσμιο δορυφορικό σύστημα πλοήγησης κατά των παρεμβολών και το σύστημα δορυφορικής επικοινωνίας.

Όταν αναπτυχθεί, το Sancar θα είναι το πρώτο USV της Havelsan και θα μπορεί να πλοηγείται και να διεξάγει αποστολές αυτόνομα, ενσωματωμένο με το σύστημα εντολών και ελέγχου Advent επόμενης γενιάς και ελεγχόμενο μέσω ενός σταθμού ελέγχου εδάφους.

Με βάρος 9 τόνους και μήκος πάνω από 12 μέτρα, το Sancar αναπτύσσεται με τεχνολογίες που περιλαμβάνουν τεχνητή νοημοσύνη και αυτόνομα συστήματα. Μπορεί να φτάσει ταχύτητες άνω των 40 κόμβων και να ταξιδέψει σε εμβέλεια άνω των 740 χιλιομέτρων.

Ελεγχόμενο από απόσταση, το Sancar θα μπορεί επίσης να εκτελεί αυτόνομα επιχειρήσεις προστασίας λιμένα/βάσης, καθώς και αποστολές έρευνας και διάσωσης, πληροφοριών, αναγνώρισης, επιτήρησης, περιπολίας, επιφανειακού πολέμου και αντιμέτρων ναρκών.

Πηγή: Anadolu