SARISA: Το ελληνικό UCAV της SAS Technology πραγματοποίησε βολή ρουκέτας Hydra 70

Την Τρίτη 25 Απριλίου 2023, η SAS Technology έγραψε μια νέα σελίδα στην ιστορία της ελληνικής αλλά και της διεθνούς αμυντικής βιομηχανίας, ολοκληρώνοντας με επιτυχία εναέρια βολή του UCAV SARISA με ρουκέτα 2.75’’ τύπου Hydra 70 και ειδικότερα τον τύπο FZ90 κατασκευής της Thales Belgium, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία σε δελτίο τύπου.

Η βολή πραγματοποιήθηκε σε πεδίο βολής που ανήκει στην Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών. Σημειώνεται ότι αυτή η προσπάθεια έχει και μια διεθνή πρωτιά αφού η ρουκέτα HYDRA 70, για πρώτη φορά διεθνώς, εβλήθη και μάλιστα με απόλυτη επιτυχία, από ένα μικρό σχετικά εύκολα μεταφερόμενο Drone.

Το σύστημα αυτό, αποδεδειγμένα πια μπορεί να δώσει σημαντικές δυνατότητες οργανικής ΕΑΥ (Εγγύς Αεροπορικής Υποστήριξης), ακόμα και σε μικρές στρατιωτικές ομάδες. Επιχειρησιακά το UCAV SARISA (σε κάποιους τομείς), αποτελεί πλέον ένα αποδεδειγμένα αποτελεσματικό οικονομικό και ευέλικτο υποκατάστατο, των πολύ ακριβών επιθετικών ελικοπτέρων, ιδιαίτερα εφοδιασμένο με τις κατευθυνόμενες ρουκέτες από καταδείκτη LASER.

Επιχειρησιακές δυνατότητες του SARISA

Οι επιχειρησιακές δυνατότητες του συστήματος SARISΑ εξοπλισμένου με HYDRA 70, τόσο με την κατευθυνόμενη όσο και με την απλή ρουκέτα, ενδεικτικά αφορούν:

Πηγή: SAS Technology

Ιστορικό Ανάπτυξης

Η SAS Technology είναι η πρώτη Ελληνική εταιρεία που πέτυχε, ξεπερνώντας αρκετά γραφειοκρατικά εμπόδια όχι μόνο να κατασκευάσει ελληνικής σύλληψης, σχεδίασης, και κατασκευής επαγγελματικά μη επανδρωμένα συστήματα, αλλά και η πρώτη που δοκίμασε με επιτυχία να εγκαταστήσει πάνω σε αυτά πολλά διαφορετικά όπλα και πυρομαχικά πέραν της ισχυρής ρουκέτας HYDRA 70, όπως RPG 18 RPG 26, Χειροβομβίδες, βλήματα όλμου κ.α., δημιουργώντας ιστορικά το πρώτο Ελληνικό UCAV, το SARISA SRS-1Α, με τα UCAV ARES ARS-1Α και EMPUSA EMP-X6T να ακολουθούν.

Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων αυτών, εντάσσεται και το επιτυχημένο πλέον πρόγραμμα βολής του UCAV SARISA με ρουκέτες 2.75 (Hydra 70), ενώ έπονται και πολλά ακόμη νέα καινοτόμα προγράμματα, κάποια από τα οποία, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ευρηματικότητας και καινοτομίας, θα παρουσιαστούν επίσημα στην επερχόμενη διεθνή έκθεση DEFEA (9-11Μαίου).

Η επιτυχημένη αυτή βολή ήταν μια δοκιμή σε πραγματικό περιβάλλον, που ήλθε σαν αποτέλεσμα πληθώρας θεωρητικών αναλύσεων επιστημονικών δεδομένων, που χρειάστηκαν αμέτρητες ώρες εργασίας από τα μέλη της επιστημονικής ομάδας της SAS. Η πρόθεση της SAS Technology να δημιουργήσει ένα UCAV οπλισμένο με ρουκέτες HYDRA 70 παρουσιάστηκε πρώτη φορά στην DEFEA 2021. 

Πηγή: SAS Technology