Sea Hunter: Το πλοίο ρομπότ που αλλάζει τα δεδομένα

Η μεγάλη ώθηση που έχει δώσει το ναυτικό των ΗΠΑ στα μη επανδρωμένα σκάφη δημιουργεί και νέους στόχους. Ένας από αυτούς είναι και η τροφοδοσία των φιλικών δυνάμεων διαμέσου εχθρικών νερών με πρωταγωνιστή το Sea Hunter.

Το αμερικανικό ναυτικό θέλει δηλαδή να μεταφέρει πολεμοφόδια και προμήθειες στους στρατιώτες του του που βρίσκονται παγιδευμένοι πίσω από τις γραμμές του εχθρού. Το μη επανδρωμένο πλοίο που σχεδιάζεται για αυτόν το σκοπό ονομάζεται Sea Hunter και θα μπορεί να επιχειρεί εκεί που τα άλλα πλοία θα αναχαιτίζονταν εύκολα από τον εχθρό.

Οι Αμερικανοί αντιμετώπισαν για πρώτη φορά αυτές τις ανάγκες κατά τη διάρκεια του πολέμου στον Ειρηνικό εναντίον της Ιαπωνίας στον Β’ΠΠ. Σήμερα με το Πεντάγωνο να επεξεργάζεται σχέδια για παρόμοιες επιχειρήσεις στον Ειρηνικό και τη Βαλτική Θάλασσα έχοντας στο μυαλό την Κίνα και τη Ρωσία, οι συγκεκριμένες ανάγκες εμφανίζονται ξανά.

Τι θα προσφέρει

Εκεί είναι που θα αναλάβει δράση και το νέο πλοίο  μήκους 132 ποδιών και 140 τόνων. Το Sea Hunter ή ένα πλοίο σαν αυτό θα ήταν γεμάτο με τρόφιμα, νερό, πυρομαχικά και ιατρικά εφόδια που θα προσεγγίζει τους άντρες του ναυτικού στη μάχη. Πρόσφατα, μάλιστα το Sea Hunter ολοκλήρωσε ένα μη επανδρωμένο ταξίδι από τη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ στη Χαβάη.

Σύμφωνα με το Military.com, το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ πιστεύει ότι αυτά τα πλοία θα μπορούσαν να είναι ιδανικά για την παροχή προμηθειών σε απομονωμένες χερσαίες δυνάμεις.  Το μικρό μέγεθος του Sea Hunter καθώς και η μη θορυβώδης λειτουργία του το καθιστά ιδιαίτερα διακριτικό στην πλεύση του σε αντίθεση με τα άλλα πλοία που εκτελούν αμφίβιες αποστολές.

Άλλωστε δε θα υπάρχουν ζωές που θα τίθενται σε κίνδυνο και έτσι θα μπορούν να στέλνονται ακόμη και στις πιο ριψοκίνδυνες επιχειρήσεις.

Ο Αμερικανικός στρατός γενικότερα έχει αρχίσει να προχωράει στη λύση των drone για τις ανάγκες ανεφοδιασμού όπως με το LG-1K που θα επιχειρεί από αέρος. Το αμερικανικό ναυτικό, ιδιαίτερα, προγραμματίζει ακόμα και πολεμικά πλοία μεγάλου μεγέθους που θα είναι μη επανδρωμένα.

Πηγή: PopularMechanics