SeaHake mod4: Απάντηση Δένδια για τις καθυστερήσεις στην παράδοση των τορπιλών στο ΠΝ και τις νομικές ενέργειες του ΥΠΕΘΑ

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας απάντησε, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, σε ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής κ. Αλέξανδρος Ζερβέας του κόμματος «Σπαρτιάτες» αναφορικά με τις καθυστερήσεις στην παράδοση των γερμανικών τορπιλών βαρέος τύπου SeaHake mod4 της κατασκευάστριας εταιρείας ATLAS ELEKTRONIK GmbH στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Αρχικά, ο Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι ότι η εταιρεία ATLAS ELEKTRONIK GmbH, με την από 24 Νοεμβρίου 2022 επιστολή της, αιτήθηκε παράταση έως έξι (6) μήνες για συμβατικά αντικείμενα της Σύμβασης υπ’ αριθ. 014Β/2021 για λόγους ανωτέρας βίας, επικαλούμενη τον πόλεμο στην Ουκρανία και την πανδημία COVID- 19, χωρίς όμως να επηρεάζεται το συνολικό χρονοδιάγραμμα παραδόσεων των τορπιλών, το οποίο ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβριο 2025 σύμφωνα με τη Σύμβαση.

Έπειτα, πρόσθεσε πως, η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΘΑ επισήμανε, ρητά και περιοριστικά, στην ανωτέρω εταιρεία ότι οι απαιτήσεις της, σχετικά με τους χρόνους παράδοσης του υπόψη αμυντικού υλικού (τορπίλες βαρέος τύπου SeaHake mod4), είναι αντίθετες με τις προβλέψεις της ίδιας της σύμβασης.

Συγκεκριμένα, το παραπάνω αίτημα της, για παράταση στον χρόνο παράδοσης, δεν γνωστοποιήθηκε εντός είκοσι (20) ημερών από την εκδήλωση των λόγων παρακώλυσης, αλλά ούτε και στοιχειοθετήθηκε με τα προβλεπόμενα αποδεικτικά έγγραφα, ως όφειλε.

Επιπρόσθετα, για το σύνολο των καθυστερήσεων παράδοσης συμβατικών υλικών θα εφαρμοστούν ανάλογα οι αντίστοιχες διατάξεις που προβλέπονται στην Σύμβαση. Παράλληλα, από πλευράς ΥΠΕΘΑ, υποβλήθηκε ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, προκειμένου να εξεταστεί η αναγκαιότητα ή μη σύναψης συμφωνίας συμβιβαστικής διευθέτησης διαφοράς μεταξύ των μερών.

Μπορείτε να δείτε εδώ τις διατάξεις της σύμβασης (σελ. 389 – 432) ΕΔΩ

Φωτογραφία Eurokinissi