Pavel Derzhavin: «Το ρωσικό πλοίο του Στόλου Μαύρης Θάλασσας τέθηκε εκτός λειτουργίας» λέει το Κίεβο [vid]

Τον γύρο του διαδικτύου έκανε χθες Τετάρτη, 11/10/2023, η πληροφορία ότι το περιπολικό σκάφος «Pavel Derzhavin» που ανήκει στον Ρωσικό Στόλο της Μαύρης Θάλασσας, τέθηκε «εκτός λειτουργίας» ενώ βρισκόταν έξω από τη Σεβαστούπολη, όπου και βρίσκεται ένα από τα κύρια αγκυροβόλια του στόλου αυτού.

Καθώς οι ώρες περνούσαν, πύκνωναν οι πληροφορίες ότι το «Pavel Derzhavin» υπέστη σοβαρή – πιθανότατα ανεπανόρθωτη – ζημιά. Όμως επικρατούσε ασάφεια για τις αιτίες, καθώς ούτως ή άλλως η Ρωσία δεν είχε επισήμως επιβεβαιώσει τις πληροφορίες. Όπως άλλωστε έκανε και σε άλλες περιπτώσεις – όπως με τη βύθιση του Moskva ή ακόμη και τον βομβαρδισμό του Αρχηγείου του Στόλου στη Σεβαστούπολη – ή δεν επιβεβαιώνει ή καθυστερεί χαρακτηριστικά να παραδεχθεί μία απώλειά της.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού επιβεβαίωσε ότι το ρωσικό περιπολικό πλοίο υπέστη ζημιές, με αναφορές να υποστηρίζουν ότι το Pavel Derzhavin έπεσε κατά λάθος σε μια από τις νάρκες που η ίδια η Ρωσία έχει ποντίσει στη Μαύρη Θάλασσα, για να αποτρέψει τις επιθέσεις ουκρανικών μη επανδρωμένων σκαφών επιφανείας (USV).

Φωτογραφία αρχείου Reuters