Siper: Δοκιμές αποδοχής για το τουρκικό πυραυλικό σύστημα αεράμυνας μεγάλης εμβέλειας – Εντάσσεται σε λειτουργία το 2024

Συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς το πρόγραμμα ανάπτυξης του πυραυλικού συστήματος αεροπορικής άμυνας μεγάλης εμβέλειας Siper, καθώς όπως δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της τουρκικής εταιρείας αμυντικής τεχνολογίας ASELSAN, επί του παρόντος πραγματοποιούνται οι δοκιμές αποδοχής του αμιγώς τουρκικής κατασκευής συστήματος αεράμυνας.

Ο υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι: «Αυτή την χρονική περίοδο διεξάγονται οι δοκιμές για την αποδοχή του συστήματος Siper στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, με στόχο το 2024 να ενταχθεί σε επιχειρησιακή λειτουργία. Οι μεγαλύτερες; συγκρούσεις παγκοσμίως τα τελευταία 30 χρόνια συμβαίνουν γύρω [από τη Τουρκία] και ως εκ τούτου είναι σημαντικό να έχουμε ισχυρή οικονομία και ισχυρό στρατό».

Σημειώνεται ότι ότι το πυραυλικό σύστημα αεροπορικής άμυνας θα χρησιμοποιεί αρχικά βλήματα με εμβέλεια άνω των 100 χιλιομέτρων (Product-1) ενώ σε βάθος χρόνου θα λάβει πιστοποίηση για χρήση των βλημάτων με εμβέλεια άνω των 150 χιλιομέτρων (Product-2).

Υπενθυμίζεται ότι το σύστημα Siper ότι διαθέτει, μεταξύ άλλων:

Το πρόγραμμα ανάπτυξης του Siper έχουν αναλάβει οι εταιρείες Aselsan, Roketsan, σε συνεργασία με το Συμβούλιο Επιστημονικής και Τεχνολογικής Έρευνας της Τουρκίας και προορίζεται για την προστασία στρατηγικής σημασίας στρατιωτικών, κυβερνητικών εγκαταστάσεων και υποδομών από εχθρικές επιθέσεις.

Οι πύραυλοι Siper, που στα τουρκικά σημαίνει «τάφρος», αναμένεται να εισέλθουν στο οπλοστάσιο των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων εντός του 2023, ενώ οι αναλυτές θεωρούν ότι θα γίνει η «εναλλακτική λύση» στα προηγμένα ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-400, αλλά και των αμερικανικών Patriot. Σημειώνεται ότι το τουρκικό πυραυλικό σύστημα αεράμυνας θα είναι ικανό να αντιμετωπίζει απειλές όπως πύραυλοι, μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Φωτογραφία αρχείου