Siper: Επιτυχημένη εκτόξευση των τουρκικών πυραύλων – «ανταγωνιστών» των S-400

Μετά την κατασκευή του πρώτου εξαρτήματος για το τουρκικό stealth μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς TF-X, ο επικεφαλής της Προεδρίας των Αμυντικών Βιομηχανιών (SSB) Ισμαήλ Ντεμίρ, ανακοίνωσε την επιτυχημένη δοκιμαστική εκτόξευση ενός νέου πυραυλικού συστήματος αεράμυνας με την ονομασία «Siper».

Ο ίδιος σε ανάρτηση που έκανε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δήλωσε ότι: «Ολοκληρώσαμε με επιτυχία ένα ακόμη βήμα στις προσπάθειες ανάπτυξης του Siper, του εθνικού πυραυλικού συστήματος αεροπορικής άμυνας μεγάλης εμβέλειας και πολλαπλών επιπέδων [long range and multi-layered]».

Στη συνέχεια, ο Ντεμίρ είπε σε δημοσιογράφους,που είχαν παρευρεθεί για να παρακολουθήσουν την δοκιμαστική εκτόξευση του Siper, ότι οι οι δοκιμές του νέου πυραυλικού συστήματος αεροπορικής άμυνας συνεχίζονται με ολοένα και μεγαλύτερες εμβέλειες. Επιπρόσθετα, τόνισε ότι οι κατασκευάστριες εταιρείες ASELSAN και ROKETSAN, καθώς και το Συμβούλιο Επιστημονικής και Τεχνολογικής Έρευνας της Τουρκίας (TÜBİTAK) που έχουν αναλάβει το αναπτυξιακό έργο, θα συνεχίσουν τις δοκιμαστικές εκτοξεύσεις και άλλων οπλικών συστημάτων που έχουν διαφορετικό βεληνεκές.

Χαρακτηριστικά δήλωσε πως: «Όταν φτάσουμε στο στόχο μας με το Siper, αν θέλει ο Αλλάχ, θα δούμε πέντε, έξι διαφορετικά συστήματα αεράμυνας ενεργά στη χώρα μας», εννοώντας πιθανότατα τα πυραυλικά συστήματα αεροπορικής άμυνας Sungur, Hisar-A και Hisar-Ο .

Οι πύραυλοι Siper αναμένεται να εισέλθουν στο οπλοστάσιο των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων έως το 2023, σύμφωνα με όσα αναφέρει η φιλοκυβερνητική Sabah, ενώ οι αναλυτές υπογραμμίζουν πως το νέο αυτό πυραυλικό σύστημα «ανταγωνίζεται» και θεωρείται ως «εναλλακτική λύση» στα προηγμένα ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-400, η ​​αγορά των οποίων προκάλεσε την τεράστια αντιπαράθεση και τις διαρκείς εντάσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με τις ανησυχίες της Ουάσιγκτον για την ασφάλεια και την υπονόμευση των στρατηγικών υποδομών του NATO.

Με πληροφορίες από: Ahval