OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

SIPRI: Ο πόλεμος στην Ουκρανία «εκτόξευσε» τις εισαγωγές όπλων στην Ευρώπη το 2022

13/03/2023 - 05:20
Ουκρανία - Ρωσία
Share on FacebookShare on Twitter

Οι εισαγωγές στρατιωτικών εξοπλισμών στην Ευρώπη σχεδόν διπλασιάστηκαν το 2022, κυρίως εξαιτίας των μαζικών παραδόσεων στην Ουκρανία, που μετατράπηκε στον τρίτο μεγαλύτερο εισαγωγέα όπλων σε παγκόσμια κλίμακα, καταγράφει έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Έρευνας για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI) που δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα.

Οι εισαγωγές συμβατικών όπλων απογειώθηκαν, αυξήθηκαν κατά 93% σε ετήσια βάση, κάτι που αποδίδεται επίσης στην επιτάχυνση των στρατιωτικών δαπανών αρκετών ευρωπαϊκών κρατών, ιδίως της Πολωνίας και της Νορβηγίας, τάση που αναμένεται να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο, αναφέρει η έρευνα αναφοράς αυτή.

«Η εισβολή προκάλεσε πραγματικά ραγδαία αύξηση της ζήτησης όπλων στην Ευρώπη, που δεν έχει ακόμη εκδηλωθεί πλήρως, και κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγήσει σε νέες αυξήσεις των εισαγωγών από ευρωπαϊκά κράτη», υπογράμμισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Πίτερ Βέζεμαν, που συμμετέχει στη συγγραφή της ετήσιας μελέτης του SIPRI για το ζήτημα τις τελευταίες τρεις και πλέον δεκαετίες.

Η Ουκρανία, ως πέρυσι συγκριτικά αμελητέος εισαγωγέας στρατιωτικών εξοπλισμών, έγινε ξάφνου το 2022 ο τρίτος κυριότερος προορισμός όπλων στον πλανήτη, πίσω από το Κατάρ και την Ινδία, άμεση συνέπεια της δυτικής βοήθειας που προσφέρθηκε για την απώθηση της εισβολής του στρατού της Ρωσίας από την 24η Φεβρουαρίου 2022.

Η χώρα αυτή συγκέντρωσε το 31% των εισαγωγών όπλων στην Ευρώπη και το 8% των παγκόσμιων, σύμφωνα με τα δεδομένα του SIPRI.

Οι εισαγωγές που έκανε το Κίεβο, συμπεριλαμβανομένων των δωρεών της Δύσης, εξηνταπλασιάστηκαν το 2022, διευκρινίζει το ινστιτούτο.

Αν και είναι δύσκολο να γίνουν ακριβείς εκτιμήσεις λόγω της αδιαφάνειας πολλών συμβάσεων, το παγκόσμιο εμπόριο όπλων ξεπερνά σε αξία τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια βάση, κατά τους ειδικούς.

Η αλματώδης αύξηση των ευρωπαϊκών εισαγωγών ήταν αναμενόμενη, με δεδομένο το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Ωστόσο, σήμανε την ακόμα θεαματικότερη επιτάχυνση τάσης που καταγραφόταν ήδη στη Γηραιά Ήπειρο, του επανεξοπλισμού ευρωπαϊκών κρατών μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014.

Τα τελευταία πέντε χρόνια (2018-2022), περίοδο που μελετά κάθε φορά το SIPRI για να εξαγάγει συμπεράσματα για τις κύριες τάσεις, οι ευρωπαϊκές εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 47% σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη πενταετία, κι αυτό την ώρα που οι παγκόσμιες συναλλαγές μειώθηκαν κατά 5%.

Σε αντίθεση με την Ευρώπη, όλες οι άλλες ήπειροι κατέγραψαν μείωση των εισαγωγών όπλων τα τελευταία πέντε χρόνια, ιδίως η Αφρική (–40%), η βόρεια και η Νότια Αμερική (–20%), ακόμα και η Ασία (–7%) και η Μέση Ανατολή (–9%), μεγάλες αγορές.

Στην πλευρά των εξαγωγέων, τις πέντε πρώτες θέσεις τα πέντε τελευταία χρόνια κατέλαβαν

  • οι ΗΠΑ (40%, από 33% την προηγούμενη πενταετία),
  • η Ρωσία (16%, παρά τη μεγάλη μείωση των δικών της πωλήσεων πέρυσι),
  • η Γαλλία (11%),
  • η Κίνα (5%) και
  • η Γερμανία (4%).

Πηγές: AFP, Reuters, dpa, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: SIPRIΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙΕΥΡΩΠΗΟΥΚΡΑΝΙΑΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Related Posts

Ajax
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Ajax: Ο βρετανικός στρατός παραλαμβάνει τα πρώτα τεθωρακισμένα οχήματα, με οχτώ χρόνια καθυστέρηση

06/11/2025 - 15:40
F-16
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

F-16 Viper: «Καίγεται» η Τουρκία για την αγορά των μαχητικών – Νέες συνομιλίες με την Lockheed Martin

06/11/2025 - 14:28
Gambit
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Gambit: Stealth προσθήκη στην «οικογένεια» αυτόνομων drones μάχης – Τα χαρακτηριστικά τους [vid]

06/11/2025 - 11:31

Διαβάστε Επίσης

ΗΠΑ: Το Καζακστάν θα ενταχθεί στις Συμφωνίες του Αβραάμ, αν και ήδη έχει διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ

Αφγανιστάν: Τουλάχιστον πέντε νεκροί σε εχθροπραξίες στη μεθόριο με το Πακιστάν – Συνεχίζονται οι συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη

IDF: «Τα πλήγματα στον Λίβανο ήταν μια προειδοποίηση για το τι θα γίνει αν δεν αφοπλιστεί η Χεζμπολάχ»

Ρωσία: Δύο Κολομβιανοί που πολεμούσαν για τον ουκρανικό στρατό καταδικάστηκαν σε 13 χρόνια κάθειρξης

Σουδάν: Οι παραστρατιωτικές ΔΤΥ συμφώνησαν με την πρόταση για κατάπαυση του πυρός

To Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας στο Βέλγιο παίρνει έκτακτα μέτρα, μετά τις πτήσεις drones πάνω από στρατιωτικές εγκαταστάσεις

Γάζα: Μαχητές της Χαμάς που κρύβονται στη Ράφα θα παραδώσουν τα όπλα τους για να τους επιτραπεί να φύγουν, προτείνει η Αίγυπτος

Παπασταύρου: «Τα κυριαρχικά μας δικαιώματα δεν τα διαπραγματευόμαστε με κανέναν»

Top News

Ιωάννα Μαλέσκου για τα Βορίζια: Ήταν η πρώτη χρονιά που δίδαξα σαν δασκάλα - Δεν είχα ιδέα από Κρήτη

Γιάννης Πουλόπουλος: «Έμαθα ότι έχω σταφυλόκοκκο και με έπιασαν τα κλάματα - Από τα 21 μέχρι τα 29 ήμουν σε κατάθλιψη»

Πώς οι νέοι θα κερδίσουν ως και δύο μισθούς από τις φοροελαφρύνσεις της ΔΕΘ - Μεγάλα οφέλη και για νέα ζευγάρια με παιδιά

Πως ο Τραμπ «παίζει» με την τεχνητή νοημοσύνη – Από βασιλιάς μέχρι Σούπερμαν, δοξάζει τον εαυτό του και γελοιοποιεί τους αντιπάλους του

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert