SIRTAP: Αυτά είναι τα drones της Airbus που θα αποκτήσει η Ισπανία για σχεδόν 500 εκατομμύρια ευρώ

Το ισπανικό Υπουργείο Άμυνας υπέγραψε συμφωνία με την Airbus, στις 29 Νοεμβρίου 2023, για μη επανδρωμένα αεροσκάφη υψηλής απόδοσης SIRTAP αξίας 495 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με δελτίο τύπου της εταιρείας, εννέα συστήματα θα παραδοθούν στον στρατό, την αεροπορία και τη διαστημική δύναμη της χώρας για την υποστήριξη διαφόρων αποστολών.

Κάθε σύστημα θα αποτελείται από τρία μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) και έναν σταθμό ελέγχου εδάφους. Η Μαδρίτη θα λάβει επίσης δύο προσομοιωτές για την εκπαίδευση των χειριστών SIRTAP.

«Το SIRTAP θα αναπτυχθεί πλήρως στην Ισπανία, ενσωματώνοντας εθνικές δυνατότητες. Ωστόσο, χάρη στην ευελιξία του και τη χρήση εξαρτημάτων χωρίς ITAR, αναμένουμε επίσης να διαδραματίσει βασικό ρόλο στη διεθνή αγορά», δήλωσε ο επικεφαλής των στρατιωτικών αεροπορικών συστημάτων της Airbus, Jean-Brice Dumont.

Σύμφωνα με την Airbus, το SIRTAP είναι ένα UAV υψηλής τεχνολογίας ικανό να μεταφέρει έως και 150 κιλά ωφέλιμου φορτίου. Έχει αντοχή πάνω από 20 ώρες και μπορεί να πετάξει έως και 2.000 χιλιόμετρα σε υψόμετρο 21.000 ποδιών (6.400 μέτρα).

Επιπλέον, το σύστημα μπορεί να εξοπλιστεί με καθοδηγούμενα και συμβατικά όπλα για την υποστήριξη αποστολών μάχης.

«Σχεδιασμένα για να πετούν κάτω από τις πιο δύσκολες περιβαλλοντικές και επιχειρησιακές συνθήκες, τα UAS θα πιστοποιηθούν να πετούν στον εναέριο χώρο και να διεξάγουν και πολιτικές επιχειρήσεις», αναφέρει η Airbus στον ιστότοπό της.

Τα SIRTAP θα λειτουργούν παράλληλα με τα αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Predator της Ισπανίας για να ενισχύσουν τις δυνατότητες πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης του στρατού.

Πηγή: The Defese Post / Φωτογραφίες Airbus