Σκάνδαλο με τα Eurofighter Typhoon του Κουβέιτ – Στον εισαγγελέα δύο αξιωματικοί

Σκάνδαλο με «μίζες» στις Ένοπλες Δυνάμεις του Κουβέιτ φαίνεται πως έχει αποκαλυφθεί στην αραβική χώρα με την απόκτηση των μαχητικών αεροσκαφών τύπου Eurofighter Typhoon, σύμφωνα με όσα αναφέρουν διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, έπειτα από ανακοίνωση που εξέδωσε χθες Δευτέρα, ο κρατικός οργανισμός για την καταπολέμησης της διαφθοράς.

Ειδικότερα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το Κουβέιτ παρέπεμψε δύο ανώτερους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων στον εισαγγελέα με την κατηγορία για διαφθορά και σπατάλη δημοσίου χρήματος, που σχετίζεται με την συμφωνία προμήθειας συνολικά 28 μαχητικών αεροσκαφών τύπου Eurofighter Typhoon αξίας 8,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που υπεγράφη το Σεπτέμβριο του 2015. Το Κουβέιτ παρέλαβε τα δύο πρώτα μαχητικά Eurofighter Typhoon στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου.

Τι λένε οι αρχές 

Οι αρχές κατά της Διαφθοράς δήλωσαν ότι οι κατηγορούμενοι αξιωματικοί διέπραξαν πολλές παραβιάσεις, προκαλώντας σοβαρή σπατάλη δημοσίου χρήματος, διότι «φούσκωσαν» την τιμή απόκτησης των μαχητικών, με αποτέλεσμα να είναι μεγαλύτερη από την αρχικά συμφωνηθείσα τιμή.

Οι δύο στρατιωτικοί προχώρησαν στην παράνομη αυτή κίνηση, ενώ ακόμα δεν ενημέρωσαν και δεν είχαν την απαιτούμενη άδεια από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Άμυνας και Οικονομικών της χώρας, γεγονός που επηρέασε το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών που διατέθηκαν στην εν λόγω σύμβαση.

Συνεπώς, οι δύο κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για σπατάλη και κατάχρηση δημοσίων πόρων, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι αρχές ευχαρίστησαν μια ανώνυμη πηγή πληροφόρησης (whistleblower) που τους επέτρεψε να διερευνήσουν τις καταγγελίες και να αναδείξουν το σκάνδαλο με τις «μίζες» των Eurofighter Typhoon. Τέλος, οι αρχές κατά της Διαφθοράς του Κουβέτι υπογράμμισαν ότι οι προσπάθειες συλλογής και εξέτασης αποδεικτικών στοιχείων συνεχίζονται ακόμα.

Με πληροφορίες από: Reuters / Arab Weekly