SM-2: Η Νότια Κορέα εκτόξευσε τον προηγμένο αντιαεροπορικό πύραυλο – Γιατί έχει σημασία ; [vid, pics]

Το Πολεμικό Ναυτικό της Νότιας Κορέας πραγματοποίησε, την περασμένη Παρασκευή, την πρώτη δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλων επιφανείας – αέρος τύπου SM-2 (Standard Missile 2) στην Θάλασσα της Ιαπωνίας και πιο συγκεκριμένα στην ανατολική ακτή της επαρχίας Gangwon.

Ειδικότερα, το αντιτορπιλικό Gang Gam-chan εκτόξευσε έναν πύραυλο επιφανείας – αέρος τύπου SM-2 για να αναχαιτίσει έναν εναέριο στόχο που προσομοίαζε εχθρική απειλή, με τα πλάνα που δημοσιεύτηκαν από το Πολεμικό Ναυτικό της Νότιας Κορέας να είναι εντυπωσιακά. Η Σεούλ είχε προμηθευτεί συνολικά 94 τέτοιους πυραύλους το 2021, με κόστος 314 εκατομμύρια δολάρια.

Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία εν προκειμένω είναι ότι η δοκιμαστική εκτόξευση έγινε για πρώτη φορά σε ύδατα της Νότιας Κορέας, γεγονός που έχει όχι μόνο συμβολική αξία, λόγω της περιοχής που συνορεύει με την Βόρεια Κορέα, αλλά και οικονομικές επιπτώσεις αφού με αυτόν τον τρόπο εξοικονομήθηκαν για το νοτιοκορεάτικο ΠΝ περίπου 769.822 δολάρια.

Επίσης, αυτό έδωσε την δυνατότητα σε αξιωματούχους και ειδικούς από τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ να αναλύσουν τα δεδομένα από την εκτόξευση του πυραύλου SM-2, προκειμένου να αποκομίσουν σημαντικές πληροφορίες για την περαιτέρω βελτίωση του προγράμματος ανάπτυξης και κατασκευής τους. Υπενθυμίζεται ότι παρόμοια δοκιμαστική εκτόξευση είχε πραγματοποιηθεί σε πεδίο βολής του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, στο πλαίσιο ασκήσεων τύπου RIMPAC.

Ως προς τον πύραυλο SM-2, αυτός παρέχει αντιαεροπορική ικανότητα, καθώς εξουδετερώνει εχθρικές απειλές, όπως αντιπλοϊκοί πύραυλοι ή αεροσκάφη σε απόσταση 90 μιλίων. Οι παραλλαγές του πυραύλου μπορούν να αναχαιτίσουν στόχους που αναπτύσσουν υψηλές ταχύτες και πραγματοποιούν ελιγμούς, ενώ διαθέτουν αναβαθμισμένες δυνατότητες στόχευσης με ραντάρ και κατευθυνόμενες πολεμικές κεφαλές. Αξιοσημείωτη είναι η παραλλαγή Block IIIB του SM-2, χάρη στην αυτόνομη λήψη υπέρυθρων, η οποία θα χρησιμοποιείται από τις μονάδες επιφάνειας του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού μέχρι και το 2035.

Με πληροφορίες από: Defense Post / Naval News