SM-2: Καρέ καρέ εντυπωσιακή αναχαίτιση υπερηχητικού drone από το U.S Navy [vid]

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα «που κόβουν την ανάσα» από πρόσφατη άσκηση, κατά την διάρκεια της οποίας εκτοξεύτηκαν πύραυλοι επιφανείας – αέρος τύπου  SM-2 για την αναχαίτιση ενός υπερηχητικού στόχου τύπου GQM-163 Coyote. Όπως φαίνεται στο εντυπωσιακό βίντεο, το drone τύπου GQM-163 επιταχύνει γρήγορα αμέσως από τη βάση εκτόξευσής του και κατευθύνεται με τρομακτική ταχύτητα προς τα πλοία του U.S Navy με sea-skimming πορεία.

Δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευση του drone τύπου GQM-163, το καταδρομικό «USS Philippine Sea» κλάσης Ticonderoga και το αντιτορπιλικό «USS Mason» κλάσης Arleigh Burke εκτόξευσαν το καθένα από έναν πύραυλο τύπου Standard Missile 2, γνωστοί ευρέως ως SM-2, οι οποίοι αναχαίτισαν εγκαίρως την υπερηχητική απειλή.

Το βίντεο καταγράφηκε από ειδική κάμερα σε υπέρυθρη λειτουργία και σύμφωνα με πληροφορίες του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, η συγκεκριμένη άσκηση πραγματοποιήθηκε στις 27 Μαρτίου 2023 στην ευρύτερη περιοχή των εγκαταστάσεων Wallops Flight της NASA στην πολιτεία Βιρτζίνια. Σημειώνεται επίσης ότι το υπερηχητικό drone τύπου GQM-163 ως στόχος, ο οποίος μπορεί να προσομοιώσει εχθρικούς cruise πυραύλους επιφανείας – επιφανείας  και ορισμένες απειλές που προσομοιάζουν βαλλιστικούς πυραύλους, για την καλύτερη εκπαίδευση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων σε ασκήσεις.

Ως προς τον πύραυλο SM-2, αυτός παρέχει αντιαεροπορική ικανότητα, καθώς εξουδετερώνει εχθρικές απειλές, όπως αντιπλοϊκοί πύραυλοι ή αεροσκάφη σε απόσταση 90 μιλίων. Οι παραλλαγές του πυραύλου μπορούν να αναχαιτίσουν στόχους που αναπτύσσουν υψηλές ταχύτητες και πραγματοποιούν ελιγμούς, ενώ διαθέτουν αναβαθμισμένες δυνατότητες στόχευσης με ραντάρ και κατευθυνόμενες πολεμικές κεφαλές. Αξιοσημείωτη είναι η παραλλαγή Block IIIB του SM-2, χάρη στην αυτόνομη λήψη υπέρυθρων, η οποία θα χρησιμοποιείται από τις μονάδες επιφάνειας του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού μέχρι και το 2035.