Σοϊγκού: Η Ρωσία θα ενισχύσει τα δυτικά σύνορά της εν αναμονή της παράδοσης F-16 στην Ουκρανία

Ανησυχία φαίνεται πως έχει προκαλέσει στη Μόσχα η παράδοση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία, η οποία είναι πλέον θέμα χρόνου.

Όπως δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, η Ρωσία ενισχύει τα δυτικά της σύνορα εν αναμονή των αμερικανικών μαχητικών F-16 τα οποία θα προμηθευτεί η Ουκρανία το 2024, μετέδωσε το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA.

Η Ουκρανία προετοιμάζει τις κατάλληλες υποδομές για τη χρήση μαχητικών τύπου F-16 και οι Ουκρανοί πιλότοι που εκπαιδεύονται στο εξωτερικό θα αρχίσουν να πετούν με εκπαιδευτές σε πραγματικά αεροσκάφη σε λίγες εβδομάδες.

Η Ολλανδία έχει συμφωνήσει να στείλει στην Ουκρανία 24 F-16. Παράλληλα, η Δανία υποσχέθηκε να παραδώσει τα πρώτα μαχητικά το αργότερο έως τον Απρίλιο του 2024. Το Βέλγιο έχει πει ότι θα αρχίσει να στέλνει μαχητικά από το 2025. Σύμφωνα με αναφορές, και η Νορβηγία έχει προσφερθεί να δώσει τέτοιου τύπου αεροσκάφη στο Κίεβο. Οι ουκρανικές δυνάμεις αναμένεται να λάβουν συνολικά 50 μαχητικά αεροσκάφη.

Με τα αμερικανικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις φιλοδοξούν να αυξήσουν σημαντικά την ισχύ πυρός εναντίον των ρώσων εισβολέων και να περιφρουρήσουν καλύτερα τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας.

Η Ρωσία έχει καταδικάσει την απόφαση ευρωπαϊκών χωρών να προσφέρουν μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι η κίνηση αυτή θα κλιμακώσει την σύγκρουση.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ, RIA / Φωτογραφία αρχείου Reuters