ΒΙΝΤΕΟ: Η Σουηδία εξοπλίζεται έναντι της Ρωσίας

Η πρόσφατη ρωσική επίδειξη στρατιωτικής ισχύος στην περιοχή της Βαλτικής άνοιξε μια μεγάλη συζήτηση στην Σουηδία σχετικά με τις αμυντικές δαπάνες. Η χαμηλή πτήση ρωσικών αεροσκαφών πάνω από ένα σουηδικό νησί κάνει αυτή τη συζήτηση όχι μόνο επίκαιρη αλλά και επείγουσα, στην Στοκχόλμη. Πρέπει να εξοπλιστεί ακόμη περισσότερο η Σουηδία;

Όπως γράφει το Stratfor μετά από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, το περιβάλλον ασφαλείας ήταν πολύ ήρεμο στη περιοχή. Η εξάλειψη του “σοβιετικού κινδύνου” οδήγησε τη Σουηδία στο να προχωρήσει στην μείωση των αμυντικών της δαπανών.

Τώρα όμως η ισχυρή Ρωσία είναι εδώ. Και πολλοί είναι αυτοί εντός Σουηδίας που υποστηρίζουν ότι η χώρα που δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ θα πρέπει να αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες και να εκσυγχρονίσει ή να αντικαταστήσει το γηρασμένο οπλοστάσιό της.

Όλα αυτά σε μία χώρα που θεωρητικά τουλάχιστον δεν αντιμετωπίζει άμεση στρατιωτική απειλή. Σε μία χώρα με πληθυσμό όσο περίπου και η Ελλάδα, η οποία όμως έχει μια εξαιρετική αμυντική βιομηχανία από την οποία παράγει σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη ,όπως το Gripen.Στην Ελλάδα ποτέ δεν τολμήσαμε να εκμεταλλευθούμε τις μεγάλες δυνατότητες που μας έδιναν οι τεράστιες αγορές που κατά καιρούς κάναμε. Ποτέ καμία κυβέρνηση δεν φρόντισε να αποκτήσει πραγματική τεχνογνωσία και εξιδείκευση. Οι προτεραιότητες ήταν όπως αποδείχτηκε άλλες.

Δείτε στο βίντεο το Gripen. Το μαχητικό αεροσκάφος που κατασκευάζουν και εξάγουν σε άλλες χώρες οι Σουηδοί.