Σουηδία: Αναπτύσσει νέα στρατηγική για τα μαχητικά αεροσκάφη 5ης γενιάς – Ποια είναι τα σχέδια για τα Gripen

Ο αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας στη Σουηδία, δήλωσε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ ωθούν την υπηρεσία να αναπτύξει μια νέα στρατηγική για τα μαχητικά αεροσκάφη νέας γενιάς.

Ως αποτέλεσμα αυτών των σημαντικών γεωπολιτικών εξελίξεων, η σουηδική κυβέρνηση αύξησε τον αμυντικό προϋπολογισμό της για το 2022 στο 2% του ΑΕΠ, από περίπου 1,5%, σημειώνοντας αύξηση 286 εκατομμυρίων δολαρίων. Με τον αυξημένο προϋπολογισμό, ο Αρχηγός της Σουηδικής Αεροπορίας, Υποπτέραρχος Καρλ-Γιόχαν Έντστρομ, είπε ότι η υπηρεσία του αναπτύσσει μια στρατηγική που θα ενημερώνει τις μελλοντικές απαιτήσεις μαχητικών αεροσκαφών.

«Πρέπει να χαράξουμε μια νέα στρατηγική, ως έθνος, για τα μαχητικά μας συστήματα», είπε ο Έντστρομ σε ομιλία του στις 17 Ιουλίου στο Royal Air Force Club στο Λονδίνο.

Τον Ιούνιο, η Σουηδική Διοίκηση Αμυντικού Υλικού ανέθεσε σύμβαση 23,8 εκατομμυρίων δολαρίων στη Saab για τη μελέτη της μελλοντικής ανάπτυξης μαχητικών αεροσκαφών . Η Saab κατασκευάζει το αεροσκάφος Gripen που πετά η Σουηδική Πολεμική Αεροπορία. Η υπηρεσία σχεδιάζει να αρχίσει να αποσύρει το μοντέλο Gripen C/D το 2035 και η Saab θα αναλάβει την αντικατάσταση αυτών των μαχητικών.

Ο Έντστρομ πρόσθεσε ότι λόγω της θέσης της Σουηδίας ως μία από τις τρεις δυτικές χώρες, μαζί με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, με την αποδεδειγμένη ικανότητα να κατασκευάζει ένα εγχώριο μαχητικό αεροσκάφος, αναμένει ότι το ΝΑΤΟ «θα ήθελε να παραμείνουμε σε αυτή τη θέση και να είμαστε ηγετικό έθνος στην ανάπτυξη μελλοντικών συστημάτων μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς».

Η ΠΑ στη Σουηδία σχεδιάζει να αγοράσει περισσότερα Gripen για να ενισχύσει τον στόλο της – πιθανότατα 60 από τις νεότερες εκδόσεις του Gripen, E-model και C/D. Εξετάζει επίσης τις αναβαθμίσεις δυνατοτήτων του στόλου Gripen C/D, συμπεριλαμβανομένων προηγμένων όπλων και ενός νέου συστήματος ραντάρ, είπε ο αρχηγός της ΠΑ.

Mε πληροφορίες από: Defense News / Φωτογραφία αρχείου