Σουηδία: Παραγγέλνει 20 τεθωρακισμένα οχήματα στο πλαίσιο του προγράμματος «CAVS»

Η Σουηδία έγινε η τρίτη χώρα που παρήγγειλε νέα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος έρευνας και ανάπτυξης «Common Armored Vehicle Systems – CAVS», στο οποίο συμμετέχουν επίσης η Φινλανδία και η Λετονία, ενώ είναι αρκετά πιθανή και η ένταξη της Γερμανίας.

Ειδικότερα, η Διεύθυνση Προμηθειών Αμυντικού Υλικού της Σουηδίας αποφάσισε χθες Δευτέρα 17 Απριλίου 2023 να παραγγείλει 20 τροχοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα τύπου «Pansarterrängbil 300», σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η φινλανδική κατασκευάστρια εταιρεία Patria, οι παραδόσεις των οποίων αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του 2023.

Η σχεδίαση του οχήματος αυτού του τύπου έχει βασιστεί στο Patria 6×6 και έχει την ικανότητα να μεταφέρει έως και 12 στρατιώτες, ενώ η κύρια κατασκευή του είναι αρθρωτή, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται ανάλογα με την αποστολή που καλείται να εκτελέσει στο πεδίο επιχειρήσεων όπως, μεταφορά προσωπικού, εκκένωση τραυματιών, διοίκηση και έλεγχος κ.ά.

Η Σουηδία σχεδιάζει να αγοράσει αρκετές εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα από το πρόγραμμα «CAVS» με την τιμή ανά μονάδα να υπολογίζεται στα 1,06 εκατομμύρια δολάρια. Όπως προαναφέρθηκε, η Γερμανία φαίνεται να επιθυμεί και αυτή, με την σειρά της, την ένταξη στο εν λόγω πρόγραμμα προμηθειών, αφού χθες υπέγραψε συμφωνητικό τεχνικής συνεργασίας με τα υφιστάμενη μέλη, δηλαδή τη Σουηδία, τη Φινλανδία και τη Λετονία.

Μάλιστα, οι δύο τελευταίες χώρες έχουν προχωρήσει ήδη στο επόμενο στάδιο του προγράμματος ανάπτυξης «Common Armored Vehicle Systems – CAVS». Συγκεκριμένα, η Λετονία έχει παραλάβει περίπου 200 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού από το 2021, με τις παραδόσεις να ολοκληρώνονται το 2029, ενώ η Φινλανδία σκοπεύει να παραγγείλει συνολικά 160 οχήματα.