SPICE 250: «Έπεσαν οι υπογραφές» για τα ισραηλινά οπλικά συστήματα στις ΗΠΑ

«Έπεσαν οι υπογραφές» μεταξύ της αμερικανικής Lockheed Martin και της ισραηλινής Rafael Advanced Defense Systems αναφορικά με την από κοινού ανάπτυξη και παραγωγή οπλικών συστημάτων τύπου Spice (Smart, Precise Impact, Cost-Effective) και πιο συγκεκριμένα τους SPICE 250, οι οποίοι προορίζονται για πώληση στις αμερικανικές και πολωνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Ο Διευθυντής Προγραμμάτων της Lockheed Martin, Dave Pantano, δήλωσε: «Η βαθιά τεχνογνωσία της Lockheed Martin στην ενοποίηση οπλικών συστημάτων θα μας βοηθήσει να προσαρμόσουμε το SPICE 250 ώστε να ανταποκρίνεται στα πρότυπα των ΗΠΑ. Είμαστε ενθουσιασμένοι που αξιοποιούμε αυτήν την εμπειρία και προσφέρουμε αυτό το μοναδικό, αποδεδειγμένο ως προς την αξία του, οπλικό σύστημα, στους πιλότους των αεροσκαφών, που θα τους προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία, όποτε αυτή χρειάζεται στο πλαίσιο εκτέλεσης αποστολών».

Μεγάλο βήμα για τον εξοπλισμό των ΗΠΑ

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο εταιρείες υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης (Memorandum of Understanding) το 2018 και το 2019, κατέληξαν σε μια συνολική συμφωνία για τις συλλογές καθοδήγησης (guidance kit) τύπου SPICE 1000 και τύπου SPICE 2000 για πώληση στις ΗΠΑ. Η οικογένεια συστημάτων SPICE περιλαμβάνει τις δύο προαναφερθείσες συλλογές καθοδήγησης, καθώς επίσης και την βόμβα ολίσθησης 113 κιλών τύπου SPICE 250.

Το μεγάλο πλεονέκτημα του συγκεκριμένου οπλικού συστήματος είναι το γεγονός ότι μπορεί να καταστρέψει εχθρικούς στόχους, με μεγάλη ακρίβεια, που βρίσκονται σε επιχειρησιακό περιβάλλον, που δεν υπάρχει δυναότητα χρήσης GPS. Σύμφωνα με την εταιρεία, το όπλο έχει δυνατότητες και προσβολής παντός καιρού, ημέρα και νύχτα, βασιζόμενο σε διπλό ανιχνευτή CCD/IIR και σε αλγόριθμους σύγκρισης εικόνας περιοχής στόχου.

Κατευθύνεται αυτόνομα με τη βοήθεια INS/GPS και ο ανιχνευτής του παρέχει θετική αναγνώριση του στόχου. Oι συλλογές κατεύθυνσης (Guidance Kit) που προσαρμόζονται σε βόμβες 1000 λιβρών (MK-83) έχουν την επωνυμία SPICE-1000, ενώ οι συλλογές καθοδήγησης με την επωνυμία SPICE-2000 χρησιμοποιούνται σε βόμβες 2000 λιβρών (MK-84/BLU-109). Αξίζει να σημειωθεί ότι τα οπλικά συστήματα τύπου SPICE βρίσκονται σε υπηρεσία με την Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία αλλά και στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Με πληροφορίες από: Airforce Technology