SPICE: Η Rafael παρουσίασε σε επιτελείς του ΓΕΑ τις δυνατότητες του κατευθυνόμενου όπλου

Toν περασμένο Σεπτέμβριο, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας εισηγήθηκε στο ΚΥΣΕΑ την απόκτηση πυραύων Rampage και συλλογών Spice από το Ισραήλ για την Πολεμική Αεροπορία, δίνοντας το «πράσινο φως» για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για τη σύμβαση που θα κοστίσει περίπου 180 εκατομμύρια ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024, πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ), συνάντηση των εκπροσώπων της εταιρείας «RAFAEL», κ. Micha Ron (Corporate Regional Director), κ. Dror Karmeli (Director ISR Systems), κ. Amit Graiber (Manager, Business Development) και Ronen Betman (Director of International Programs) με αρμόδιους επιτελείς του ΓΕΑ.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η παρουσίαση, εκ μέρους της εταιρείας, των δυνατοτήτων του συστήματος RecceLite III (XR) Airborne Reconnaissance Pod και του κατευθυνόμενου όπλου SPICE, για τον στόλο των F-16.

Οι συλλογές Spice, που προορίζοται για πλήγματα υψηλής ακρίβειας κατά σταθερών στόχων, θα μετατρέψουν τις βόμβες των αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας σε κατευθυνόμενα βλήματα. Επίσης, οι βόμβες δε θα μπορούν μόνο να στοχεύουν με μεγάλη ακρίβεια, αλλά θα αποκτήσουν με τη τοποθέτηση πτερυγίων και μεγαλύτερο βεληνεκές.

Το μεγάλο πλεονέκτημα του συγκεκριμένου οπλικού συστήματος είναι το γεγονός ότι μπορεί να καταστρέψει εχθρικούς στόχους, με μεγάλη ακρίβεια, που βρίσκονται σε επιχειρησιακό περιβάλλον χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα χρήσης GPS.

Κατευθύνεται αυτόνομα με τη βοήθεια INS/GPS και ο ανιχνευτής του παρέχει θετική αναγνώριση του στόχου. Oι συλλογές κατεύθυνσης (Guidance Kit) που προσαρμόζονται σε βόμβες 1000 λιβρών (MK-83) έχουν την επωνυμία SPICE-1000, ενώ οι συλλογές καθοδήγησης με την επωνυμία SPICE-2000 χρησιμοποιούνται σε βόμβες 2000 λιβρών (MK-84/BLU-109).

Οι Rampage και οι Spice μπορούν εύκολα να ενσωματωθούν στα F-16 της Πολεμικής μας Αεροπορίας, όπως λειτουργούν και με τα αντίστοιχα μαχητικά της ΠΑ του Ισραήλ.

Το RecceLite III (XR) Airborne Reconnaissance

Επίσης, το σύστημα RecceLite III (XR) Airborne Reconnaissance Pod που παρουσιάστηκε στους επιτελείς του ΓΕΑ, είναι ένα σύστημα αναγνώρισης σε πραγματικό χρόνο που συλλέγει ψηφιακές εικόνες υψηλής ανάλυσης, χρησιμοποιώντας υψηλές δυνατότητες σάρωσης.

Μπορεί να ενσωματωθεί τόσο σε μαχητικά αεροσκάφη όσο και σε UAV. Σύμφωνα με την Rafael έχει ήδη ενσωματωθεί σε αεροσκάφη τύπου F-16, F-18, AMX, Tornado, Typhoon, Gripen και σε UAV τύπου Heron 1 και Reaper.

Φωτογραφία αρχείου