SPIKE NLOS: «Αγχώνονται» στην Τουρκία με τα πυραυλικά συστήματα – Αφιέρωμα από τη «Χουριέτ»

Με τα  εξοπλιστικά προγράμματα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ασχολείται για ακόμα μια φορά ο τουρκικός Τύπος, με δημοσίευμα της φιλοκαθεστωτικής εφημερίδας «Hurriyet» να επικεντρώνεται στα ισραηλινής κατασκευής πυραυλικά συστήματα τύπου SPIKE NLOS που αναμένεται σύντομα να ενταχθούν με κάθε επισημότητα στο ελληνικό οπλοστάσιο.

Ο τίτλος του άρθρου της «hurriyet» είναι ενδεικτικός: «Η Ελλάδα δεν χορταίνει όπλα: αγοράζει αντιαρματικούς πυραύλους από το Ισραήλ». Μάλιστα, αποδίδει την αναβάθμιση και την ενίσχυση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με νέα οπλικά συστήματα και στρατιωτικούς εξοπλισμούς μετά την «κρίση του Oruc Reis» του 2020 και έκανε αναφορά στην πρόσφατη συνάντηση που είχε ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Φλώρος με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ κ. Αμίρ Έσελ (Amir Eshel).

«Στο προσκήνιο» οι ελληνικοί εξοπλισμοί

Η τουρκική εφημερίδα εξετάζει τις πληροφορίες και τα στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα σχετικά με την σύμβαση προμήθειας, αξίας περίπου 330 εκατομμυρίων ευρώ, των SPIKE NLOS που θα εξοπλίσουν μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων, συγκεκριμένα επιθετικά ελικόπτερα τύπου Apache της Αεροπορίας Στρατού και τις κανονιοφόρους του Πολεμικού Ναυτικού, μια εξέλιξη που σίγουρα προκαλεί πανικό και ανησυχία στην Άγκυρα, λόγω της εμβέλειας των βλημάτων που έχει πλέον εκτεταμένη εμβέλεια έως και 50 χιλιόμετρα όταν εκτοξεύεται από ελικόπτερο και έως και 32 χιλιόμετρα όταν εκτοξεύεται από χερσαίες ή ναυτικές πλατφόρμες.

Στο πλαίσιο αυτό, «Hurriyet» υπογραμμίζει την εμβάθυνση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδας και Ισραήλ τα τελευταία τρία χρόνια, που αποτυπώνεται με τον πιο σαφή και έμπρακτο τρόπο στην δημιουργία του Διεθνούς υπερσύγχρονου κέντρου εκπαίδευσης στην Καλαμάτα. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο τρόπος με τον οποίο η τουρκική πλευρά μιλάει για τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας είναι…σαν να συμφωνεί απολύτως με όσα δήλωσε πρόσφατα ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος: «Μέσα σε τρία χρόνια περίπου, η Πολεμική Αεροπορία διασφάλισε την απρόσκοπτη υποστήριξη, συντήρηση άλλα και αναβάθμιση των μέσων που ήδη διαθέτει».