Stinger: Πήρε την έγκριση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ η πώληση των MANPADS στη Φινλανδία

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε την πώληση πυραύλων FIM-92K Stinger στη Φινλανδία. Η πιθανή συμφωνία έχει εκτιμώμενη αξία 380 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το 2017, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι είχε ενημερώσει το Κογκρέσο για πιθανή πώληση πυραύλων FIM-92K Stinger στην κυβέρνηση της Φινλανδίας.

Το προτεινόμενο πακέτο περιλαμβάνει 350 πυραύλους FIM-92K Stinger και 5 βλήματα FIM-92K Stinger Flight Test (PVFT). Περιλαμβάνεται επίσης εξοπλισμός υποστήριξης, μηχανικές και τεχνικές υπηρεσίες, υπηρεσίες μεταφοράς και άλλα συναφή στοιχεία υλικοτεχνικής υποστήριξης.

«Αυτή η προτεινόμενη πώληση θα υποστηρίξει την εξωτερική πολιτική και την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, βελτιώνοντας την ασφάλεια ενός αξιόπιστου εταίρου που αποτελεί σημαντική δύναμη για την πολιτική σταθερότητα και την οικονομική πρόοδο στην Ευρώπη», αναφέρει η ανακοίνωση του Πενταγώνου. «Είναι ζωτικής σημασίας για το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ να βοηθήσουμε τη Φινλανδία να αναπτύξει και να διατηρήσει μια ισχυρή ικανότητα αυτοάμυνας».

Το FIM-92 Stinger είναι ένα φορητό σύστημα αεράμυνας (MANPADS) που λειτουργεί ως πύραυλος εδάφους-αέρος (SAM). Μπορεί να προσαρμοστεί σε μεγάλη ποικιλία επίγειων οχημάτων και ελικοπτέρων (ως πύραυλος αέρος-αέρος – AAM). Αναπτύχθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, τέθηκε σε υπηρεσία το 1981 και χρησιμοποιείται από τους στρατούς των Ηνωμένων Πολιτειών και 31 άλλων χωρών.

Πηγή: Defence Blog