Stinger: Τι είπε ο ΥΕΘΑ για την παραχώρηση ελληνικών αντιαεροπορικών πυραύλων στην Ουκρανία

Ο ανεξάρτητος Βουλετής Λαρίσης κ. Κωνσταντίνος Φλώρος κατέθεσε ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου, μεταξύ άλλων, προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νίκο Δένδια αναφορικά με την παροχή ελληνικού στρατιωτικού υλικού και εξοπλισμού στην Ουκρανία, κάνοντας σαφή αναφορά στα φορητά αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα τύπου Stinger.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε ανακρίβειες και σε αναληθείς δηλώσεις για τα αντιαεροπορικά συστήματα τύπου Stinger, ότι δηλαδή δεν έχουν παραχωρηθεί στην Ουκρανία, ωστόσο η ουκρανική πλευρά ισχυρίζεται και ευχαρίστηκε την Ελλάδα για την προμήθειά τους, με τον κ. Φλώρο να κατηγορεί την κυβέρνηση για συνειδητή παραπληροφόρηση.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας απάντησε λέγοντας ότι: «Η αξιοποίηση στρατιωτικού εξοπλισμού, ο οποίος χαρακτηρίζεται είτε ως επιχειρησιακά μη αναγκαίος ή αξιοποιήσιμος είτε πλεονάζει, διέπεται από τις διατάξεις του ν.δ.721/1970 (Α΄251) και του ν.3978/2011 (Α΄137)».

Ο Νίκος Δένδιας πρόσθεσε πως: «Σε κάθε περίπτωση, αναγκαία και ικανή προϋπόθεση αποτελεί η παραχώρηση του στρατιωτικού εξοπλισμού να μην επηρεάζει την ημέτερη επιχειρησιακή ετοιμότητα. Επιπλέον, θα πρέπει να τονισθεί ότι, ο διατιθέμενος στρατιωτικός εξοπλισμός αποζημιώνεται από τα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ, όπως ορίζει και η υπ’ αριθμ. 338/2022 Απόφαση Συμβουλίου ΕΕ (ΚΕΠΠΑ) της 28 Φεβρουαρίου 2022, ενώ οι σχετικές πιστώσεις εγγράφονται στον προϋπολογισμό του οικείου Γενικού Επιτελείου για την χρηματοδότηση νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων».