Στρατός ΗΠΑ: Οι ασκήσεις τελείωσαν αλλά οι εξοπλισμοί μένουν – Εγκαθιστά HIMARS σε ιαπωνική βάση απέναντι από την Κίνα

Ο διοικητής του στρατού των ΗΠΑ στον Ειρηνικό, στρατηγός Τσαρλς Φλιν, δήλωσε ότι «δεν βιάζεται να αποσύρει εκτοξευτές πυραύλων HIMARS και άλλο εξοπλισμό» από μια ιαπωνική στρατιωτική βάση στην Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, ακόμη και μετά το τέλος της χρήσης τους στην κοινή στρατιωτική εκπαίδευση.

«Κάποιο από τον εξοπλισμό θα τον αφήσουμε εδώ μέχρι τις επόμενες κοινές ασκήσεις», είπε στο Reuters σε μια επίσκεψη στην ιαπωνική βάση στο νησί Amami Oshima, μέρος μιας νησιωτικής αλυσίδας που εκτείνεται προς την Ταϊβάν.

«Είναι μια ευκαιρία για εμάς να διατηρήσουμε και να εξελίξουμε τις δυνατότητές μας», πρόσθεσε ο αμερικανός στρατηγός.

Δύο ακόμη κοινές εκπαιδευτικές ασκήσεις που έχουν προγραμματιστεί φέτος σημαίνει ότι ο εξοπλισμός θα μπορούσε να παραμείνει στο Amami για αρκετούς ακόμη μήνες. Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει δύο πυραυλικά συστήματα πυροβολικού υψηλής κινητικότητας (HIMARS) που μπορούν να εκτοξεύσουν βλήματα σε έως και 500 χιλιόμετρα.

Η χρήση εκπαιδευτικών ασκήσεων όπως η ετήσια άσκηση Orient Shield που μόλις ολοκληρώθηκε, είναι ένας εύκολος και γρήγορος τρόπος για την Ουάσιγκτον να αναδιατάξει ορισμένες δυνάμεις στην Ανατολική Ασία, έστω και προσωρινά, καθώς οι εντάσεις με την Κίνα για το ζήτημα της Ταϊβάν αυξάνονται.

Το Camp Amami, το οποίο δημιουργήθηκε το 2019, είναι μια από τις νέες βάσεις που χτίζει η Ιαπωνία στα νοτιοδυτικά νησιά της για μονάδες αντιαεροπορικών και αντιπλοϊκών πυραύλων που ελπίζει ότι θα αποτρέψουν οποιαδήποτε επίθεση από τη γειτονική Κίνα.

Ο στρατηγός Φλιν ταξίδεψε στο Amami με τον στρατηγό Yoshihide Yoshida, τον αρχηγό του ιαπωνικού στρατού.

Μια άλλη επείγουσα προτεραιότητα για την Ιαπωνία, λένε στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες, είναι η αύξηση των αποθεμάτων πυρομαχικών.

«Αυτό που βλέπετε στην Ευρώπη είναι ένας παρατεταμένος αγώνας, επομένως η διατήρηση είναι μια απίστευτα σημαντική λειτουργία εν καιρώ πολέμου», εξήγησε ο στρατηγός του Αμερικανικού Στρατού.