Stridsvagn 122: Δέκα σουηδικά τεθωρακισμένα άρματα μάχης έχουν αναπτυχθεί στην Ουκρανία

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, 10 τεθωρακισμένα άρματα μάχης σουηδικής κατασκευής τύπου Stridsvagn 122 έχουν αναπτυχθεί στην Ουκρανία προκειμένου να ενισχύσουν τις ουκρανικές τεθωρακισμένες δυνάμεις, όπως προέβλεπε απόφαση της σουηδικής κυβέρνησης στην επέτειο ενός έτους από την ρωσική εισβολή.

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Σουηδίας είχε θέσει σε εφαρμογή από τον περασμένο Φεβρουάριο ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης Ουκρανών στρατιωτικών στη λειτουργία και την χρήση των τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης τύπου Stridsvagn 122, για να εξοικειωθούν και να προετοιμαστούν κατάλληλα ώστε να συμμετέχουν πλέον στις επιχειρήσεις κατά των ρωσικών δυνάμεων.

Όπως αναφέρουν σουηδικές πηγές πληροφόρησης, το πρόγραμμα εκπαίδευσης ολοκληρώθηκε με επιτυχία και τα ουκρανικά πληρώματα κατάφεραν σε σύντομο χρονικό διάστημα να  αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις για την εκτέλεση αποστολών. Συνολικά, η Σουηδία διέθετε 120 τεθωρακισμένα άρματα μάχης τύπου Stridsvagn 122, τα οποία ουσιαστικά είναι μια «παραλλαγή» των αρμάτων μάχης τύπου Leopard 2.

Έχει πλήρωμα τεσσάρων ατόμων, λειόκανο πυροβόλο των 120 χιλιοστών, δύο πολυβόλα των 7,62 χιλιοστών και δύο οβιδοβόλα, ενώ έχει την ικανότητα να εμπλέκεται με εχθρικούς στόχους σε απόσταση έως και τεσσάρων χιλιομέτρων. Η ειδοποιός διαφορά του είναι ότι έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί για να επιχειρεί  στο σουηδικό πεδίο επιχειρήσεων, δηλαδή σε περιοχές με πυκνά δάση αλλά και σε αστικά περιβάλλοντα.