Stryker: Οι ΗΠΑ αναπτύσσουν στη Μέση Ανατολή τα πρωτότυπα συστήματα αεράμυνας με laser

Ο αμερικανικός στρατός έστειλε στη Μέση Ανατολή πρωτότυπα όπλα λέιζερ τοποθετημένα σε τεθωρακισμένα οχήματα Stryker για να δοκιμάσει την «εφαρμογή τους σε πραγματικές συνθήκες».

Τέσσερα πρωτότυπα Directed Energy Maneuver Short Range Air Defense (DE M-SHORAD) έφτασαν πρόσφατα στην Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) και ξεκίνησαν τις αρχικές δοκιμές, σύμφωνα με τον «Νο2» του Επιτελείου Στρατού, Στρατηγό Τζέιμς Μίνγκους.

Τα συστήματα, τα οποία διαθέτουν την ενσωμάτωση αιχμής λέιζερ 50 κιλοβάτ σε θωρακισμένα οχήματα μάχης Stryker, έχουν σχεδιαστεί για να αναχαιτίζουν και να καταστρέφουν drones κατηγορίας 1 έως 3, καθώς και εισερχόμενους πυραύλους.

Παρά τις αυξανόμενες απειλές από drone για τα αμερικανικά στρατεύματα στη Μέση Ανατολή, ο Μίνγκους διευκρίνισε ότι τα όπλα λέιζερ δεν θα κάνουν ακόμα δοκιμές με πραγματικά πυρά, καθώς για αρχή θα εξετάσουν πως θα γίνεται η λειτουργία τους πιο απαοτελεσματική στις συνθήκες σκόνης που επικρατούν στην περιοχή.

«Τα λέιζερ υψηλής ενέργειας μας είναι τόσο ευαίσθητα στις καιρικές συνθήκες. Γι’ αυτό πιστεύω ότι αυτό θα είναι ένα εξαιρετικό »πειραματικό εργαστήριο», γιατί όποτε υπάρχει μια καταιγίδα σκόνης αρχίζει να αλλάζει τη φυσική των σωματιδίων φωτός που εκτοξεύουν», είπε στο Breaking Defense ο Αμερικανός αξιωματικός.

«Είναι ένα πρωτότυπο, αλλά θέλουμε να πειραματιστούμε σε ένα ζωντανό περιβάλλον… Θα λειτουργήσει τέλεια; Μάλλον όχι, αλλά θα μάθουμε από αυτό», εξήγησε, ενώ όπως είπε χαρακτηριστικά: «Δεν είναι 100% έτοιμο».

Η ανάπτυξη των πρωτοτύπων DE M-SHORAD στη Μέση Ανατολή έρχεται καθώς ο στρατός των ΗΠΑ μετατοπίζεται σε σύγχρονες τακτικές για την αντιμετώπιση των αναδυόμενων απειλών.

Οι επιθέσεις σε αμερικανικές εγκαταστάσεις στο Ιράκ και τη Συρία, καθώς και η επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος που σκότωσε τρεις Αμερικανούς στρατιώτες στην Ιορδανία, «σπρώχνουν» τον αμερικανικό στρατό στο να επιταχύνει την ανάπτυξη σύγχρονων αμυντικών όπλων.

Με πληρφορορίες από: Breaking Defense / Φωτογραφίες αρχείου, Raytheon