Stryker: Οι ΗΠΑ εξετάζουν σοβαρά την αποστολή των περίφημων τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης στην Ουκρανία

Οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο αποστολής τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης τύπου Stryker στην Ουκρανία στο επόμενο «πακέτο» στρατιωτικής βοήθειας για να βοηθήσουν το Κίεβο να αποκρούσει μια αρκετά πιθανή ρωσική εαρινή επίθεση, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας που μίλησαν στο Politico υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν ότι θα παραχωρήσει, μεταξύ άλλων, στην Ουκρανία περίπου 50 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης τύπου Bradley με 500 αντιαρματικούς πυραύλους τύπου TOW και 250.000 φυσίγγια των 25 χιλιοστών, μαζί με 100 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού τύπου M113, 18 αυτοκινούμενα πυροβόλα των 155 χιλιοστών και 18 οχήματα υποστήριξης και παροχής πυρομαχικών.

Πιθανή η αποστολή τους στο εγγύς μέλλον

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Politico, το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας, που ενδεχομένως να περιλαμβάνει και τα ΤΟΜΑ τύπου Stryker, θα μπορούσε να γίνει γνωστό στο περιθώριο της συνεδρίασης της λεγόμενης «Ομάδας Επαφής για την άμυνα της Ουκρανίας» που θα πραγματοποιηθεί στην Γερμανία την επόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι του αμερικανικού Πενταγώνου τόνισαν ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί καμία οριστική απόφαση επί τούτου και συνεπώς η αποστολή των ΤΟΜΑ τύπου Stryker θα μπορούσε να υλοποιηθεί αργότερα.

Τα συγκεκριμένα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης μπορούν να αποτελέσουν πολύ σημαντική προσθήκη και αναβάθμιση ικανοτήτων στο οπλοστάσιο των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων, διότι αφενός θα καλύψουν ένα «κενό» στις τεθωρακισμένες μονάδες των Ουκρανών, συνδυάζοντας ταχύτητα και προστασία με μια ικανοποιητική δύναμη πυρός, αφετέρου θα μπορούν να αξιοποιηθούν για την αποτελεσματική αντιμετώπιση μιας δεύτερης ρωσικής επιθετικής επιχείρησης μεγάλης κλίμακας, υπό το φόντο αναφορών περί δεύτερης επιστράτευσης Ρώσων εφέδρων.

Τα χαρακτηριστικά τους

Ένας εκ των Αμερικανών αξιωματούχων δήλωσε στο Politico ότι «οι Ουκρανοί χρειάζονται τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και εμείς στέλνουμε αυτά που έχουμε σε απόθεμα. Αν και δεν είναι τόσο καλό όσο ένα Bradley απέναντι σε ένα άρμα μάχης, εντούτοις είναι πολύ καλό για να μεταφέρει δυνάμεις πεζικού με ασφάλεια και με αυξημένη προστασία στο πεδίο της μάχης». Το ΤΟΜΑ τύπου Stryker είναι εξοπλισμένο με ένα πολυβόλο των 12,7 χιλιοστών ή ένα αυτόματο βομβιδοβόλο των 40 χιλιοστών, τοποθετημένο σε τηλεχειριζόμενο πυργίσκο. Διαθέτουν υψηλής τεχνολογίας τηλεπικοινωνίες και σύστημα διαχείρισης μάχης, γεγονός που του επιτρέπει να συνδέεται με άλλα παρόμοια εξοπλισμένα οχήματα ελέγχου και διοίκησης.

Έχουν ακόμα ενσωματωμένο σύστημα κεντρικού ελέγχου πίεσης ελαστικών, το οποίο επιτρέπει την προσαρμογή του σε διάφορα εδάφη, επεκτείνοντας την κίνηση του στα ανώμαλα εδάφη, αλλά και με αυτοϋποστηριζόμενα ελαστικά τεχνολογίας Runflat, που δίνουν την ικανότητα στο Stryker να κινηθεί μερικά χιλιόμετρα πριν το λάστιχο καταστραφεί τελείως. Πρόκειται για δυνατότητες που θα είναι εξαιρετικά χρήσιμες  στις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις, αν λάβουμε υπόψη το περιβάλλον και την μορφολογία του εδάφους στα πεδία επιχειρήσεων την εποχή αυτή.