Su-25: Λευκορώσοι πιλότοι εκπαιδεύονται στη Ρωσία σε μαχητικά ικανά να μεταφέρουν πυρηνικούς πυραύλους

Η Λευκορωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι οι πιλότοι της ολοκλήρωσαν την εκπαίδευσή τους στη Ρωσία για τα μαχητικά αεροσκάφη Su-25.

«Η γνώση που αποκτήθηκε, αλλά και οι σχετικές δεξιότητες χειρισμού των μαχητικών αεροσκαφών θα διασφαλίσουν την αμυντική ασφάλεια της ένωσης των δύο χωρών», όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας στο Μινσκ, αναφερόμενο στην πολιτική ένωση της Λευκορωσίας με τη Ρωσία.

«Στο πλαίσιο της εκπαίδευσης το προσωπικό παρακολούθησε θεωρητικά μαθήματα και ασκήσεις υπό την καθοδήγηση έμπειρων Ρώσων εκπαιδευτών», προστίθεται στην ανακοίνωση, επιδεικνύοντας για άλλη μια φορά την στενή στρατιωτική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες.

Το καλοκαίρι του 2022, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν και ο Λευκορώσος ομόλογός του συμφώνησαν η Λευκορωσία να προμηθευτεί τα πυραυλικά συστήματα Iskander-M. Όπως είχαν αναφέρει τότε, ρωσικοί πύραυλοι με πυρηνικές κεφαλές θα εξοπλίσουν τα μαχητικά αεροσκάφη Su-25, τα οποία διαθέτει ήδη το Μινσκ.

«Μεγάλος αριθμός αεροσκαφών Su-25 βρίσκονται σε υπηρεσία στον λευκορωσικό στρατό. Θα μπορούσαν να βελτιωθούν με τον κατάλληλο τρόπο. Αυτός ο εκσυγχρονισμός πρέπει να γίνει στα εργοστάσια των αεροπλάνων στη Ρωσία και η εκπαίδευση του προσωπικού να ξεκινήσει σύμφωνα με αυτό», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν, αφού ο Λευκορώσος ομόλογός του ζήτησε την «προσαρμογή» των αεροσκαφών για να έχουν την ικανότητα μεταφοράς πυρηνικών όπλων. 

Πιθανότατα, η σημερινλη ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας τηε Λευκορωσίας αφορά την εκπαίδευση στα αεροσκάφη που μεταφέρουν πυρηνικά όπλα.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου