«Su-25, S-300 και T-72 δεν δώσαμε ποτέ στην Ουκρανία»: Η Βουλγαρία απαντάει στο Bloomberg

Πρόσφατο δημοσίευμα του Bloomberg ανέφερε αναλυτικά τα οπλικά συστήματα, τα μαχητικά αεροσκάφη και τον συνολικό στρατιωτικό εξοπλισμό που έχει παραλάβει η Ουκρανία από κράτη – μέλη του NATO, μεταξύ των οποίων μαχητικά τύπου Su-25, πυραυλικά συστήματα αεράμυνας S-300 και άρματα μάχης τύπου T-72 της Βουλγαρίας, κάτι που προκάλεσε σφοδρή αντίδραση και απάντηση από την Σόφια.

Συγκεκριμένα, ο Βούλγαρος Υπουργός Άμυνας Ντιμιτάρ Στογιάνοφ προχώρησε σε δηλώσεις και ξεκαθάρισε ότι οι πληροφορίες που έχει χρησιμοποιήσει το Bloomberg δεν είναι αληθείς, τονίζοντας πως η Βουλγαρία δεν έχει προμηθεύσει την Ουκρανία ούτε με τεθωρακισμένα άρματα μάχης τύπου T-72 ούτε μαχητικά αεροσκάφη τύπου MiG-29 και Su-25 ούτε πυραυλικά συστήματα αεροπορικής άμυνας S-300.

Όσον αφορά τα αεροσκάφη εγγύς αεροπορικής υποστήριξης τύπου Su-25, η Βουλγαρία δεν έχει πουλήσει τον συγκεκριμένο τύπο μαχητικών εδώ και 10 χρόνια, ενώ τον τελευταίο χρόνο δεν έχει πουληθεί κανένα άρμα μάχης τύπου T -72, αντιθέτως είναι ιδιοκτησία του βουλγαρικού στρατού και βρίσκονται στους σχηματισμούς μας» είπε ο Στογιάνοφ.

Βουλγαρικό Su-25

Η στάση της Βουλγαρίας και οι επαφές για εξοπλιστικά

Υπενθυμίζεται ότι το Bloomberg έκανε λόγια για την πώληση 14 βουλγαρικών αεροσκαφών τύπου Su-25 σε κράτη – μέλη του NATO, τα οποία με την σειρά τους τα παρέδωσαν στην Ουκρανία, προκειμένου να ενισχυθούν οι ουκρανικές αεροπορικές δυνάμεις απέναντι στους Ρώσους εισβολείς.

Την ερχόμενη Παρασκευή, ο Βούλγαρος Υπουργός Άμυνας θα συμμετάσχει σε μια άλλη συνάντηση για τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην γερμανική αεροπορική βάση Ramstein. Εκεί, ο Στογιάνοφ αναμένεται να έχει συνομιλίες αφενός με εκπροσώπους της γαλλικής και της σουηδικής πλευράς για την ενδιάμεση λύση στα μαχητικά αεροσκάφη που ψάχνει η βουλγαρική Πολεμική Αεροπορία, αφετέρου με Γερμανούς αξιωματούχους για τα εξοπλιστικά προγράμματα του βουλγαρικού στρατού.