OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Su-30: Χοντρό «κράξιμο» στη Λευκορωσία για τα ρωσικά μαχητικά – «Θέλουν» F-16

07/12/2019 - 09:03
Su-35S - NORAD
Share on FacebookShare on Twitter
Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η Λευκορωσία αποφάσισε να προχωρήσει στην υλοποίηση ενός φιλόδοξου προγράμματος για την αναβάθμιση και των εκσυγχρονισμό των αεροπορικών της δυνάμεων, στο πλαίσιο της οποίας συμφώνησε στην αγορά ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών Su-30.

Βλέποντας ότι τα παλαιά, σοβιετικής εποχής, μαχητικά αεροσκάφη MiG-29, πρέπει να αντικατασταθούν το συντομότερο, η Λευκορωσία αποφάσισε να αγοράσει τα νεότερα ρωσικά μαχητικά Su-30, κάτι όμως που έχει εξοργίσει στρατιωτικούς αναλυτές και εμπειρογνώμονες στη χώρα.

Ο Andrey Porotnikov, επικεφαλής της ιστοσελίδας BelarusSecurityBlog, ανέφερε ότι τα έξοδα λειτουργίας, υποστήριξης και συντήρησης των ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών είναι μεγαλύτερα, από αυτά που θα απαιτούνταν για τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-16.

Το τεράστιο κόστος

Συνήθως, το κόστος, για τον κύκλο ζωής ενός αεροσκάφους που θα επιχειρεί για περίπου 35 χρόνια, είναι 2 με 2,5 φορές μεγαλύτερο από το κόστος αγοράς του, με αποτέλεσμα το συνολικό κόστος συντήρησης του Su-30 μαχητικών που θέλει η Λευκορωσία να υπολογίζεται στα 100-125 εκατομμύρια δολάρια.

Ένα άλλο μειονέκτημα του μαχητικού που κατασκευάζεται στη Ρωσία είναι οι κινητήρες του AL-31FP, οι οποίοι όχι μόνο έχουν πρόβλημα στην απόδοση, αλλά επίσης έχουν μεγάλο κόστος για την λειτουργία και την συντήρησή τους, ενώ υπολογίζεται ότι στον κύκλο ζωής ενός Su-30, θα χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν τουλάχιστον 6 κινητήρες.

Σε αντίθεση με αυτό, οι Λευκορώσοι αναλυτές τονίζουν ότι ένα μαχητικό F-16 μπορεί να πετάξει για 35 χρόνια, χρησιμοποιώντας τον ίδιο κινητήρα, δίχως να χρειαστεί κάποια αντικατάσταση, κάτι που εξοικονομεί μεγάλο κόστος στην διαδικασία συντήρησης.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, το Su-30SM είναι ένα σειριακής παραγωγής διθέσιο μαχητικό αεροσκάφος τέταρτης γενιάς και είναι η αναβαθμισμένη έκδοση των αεροσκαφών Su-30. Είναι εξοπλισμένο με δύο turbofan κινητήρες τύπου AL-31FP και έχει επιχειρησιακή εμβέλεια 1.500 χιλιόμετρα και είναι ικανό να πετά 3,5 ώρες χωρίς ανεφοδιασμό.

Πηγή: Defence Blog / Φωτογραφία Reuters

Tags: F-16SU-30ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑΜΑΧΗΤΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗΡΩΣΙΑ

Related Posts

C295
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

C295: Η Ταϊλάνδη παρήγγειλε επιπλέον δύο μεταφορικά αεροσκάφη από την Airbus – Το 2029 η παράδοση

22/05/2026 - 16:24
Ταϊβάν
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Οι ΗΠΑ «παγώνουν» τις πωλήσεις όπλων αξίας 14 δισ. δολαρίων στην Ταϊβάν για να δώσουν προτεραιότητα στον πόλεμο στο Ιράν

22/05/2026 - 16:01
Leclerc
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Leclerc vs drone: Άρμα μάχης διέλυσε με βολή εχθρικό UAS – Οι τέθωρες βγαίνουν στην αντεπίθεση [vid]

22/05/2026 - 13:09

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 2006 χάνει την ζωή του ο ήρωας πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας Κωνσταντίνος Ηλιάκης

Μέση Ανατολή: «Πρόοδο» στις συνομιλίες βλέπουν οι ΗΠΑ – Για «σημείο καμπής» μιλά το Ιράν

Λίβανος: Έξι διασώστες σκοτώθηκαν σε δύο πλήγματα του Ισραήλ στον νότο

«Εξηγήσεις» για τις δηλώσεις του Αρχηγού ΓΕΑ για τους Patriot στην Κάρπαθο: «Καμιά λεπτομέρεια για το περιεχόμενο των εντολών του ΓΕΕΘΑ»

Αρχηγός ΓΕΑ: «Οι Patriot είναι ακόμη στην Κάρπαθο – Θα φύγουν όταν δοθεί εντολή»

Ζελένσκι: Σχεδόν 150 χιλιάδες οι ρωσικές απώλειες από την αρχή του έτους – Μίλησε με Μερτς, Μακρόν και Στάρμερ

Η Γερμανία θα αγοράσει το 40% της KNDS και ζητά από την Γαλλία να μειώσει το μερίδιό της

Τουρκία: Πτώση σε μετοχές και λίρα μετά την δικαστική απόφαση για το CHP – Αντιδράσεις για το κλείσιμο του Πανεπιστημίου Bilgi

Top News

Γιώργος Αλκαίος για την μητέρα του: Δεν έχουμε καμία σχέση, χώρισε με τον πατέρα μου και με «έκλεψε» από τις ΗΠΑ

Ιωάννα Τούνη: Οι εντυπωσιακές εικόνες από την εμφάνισή της στο φεστιβάλ των Καννών - «Ζώντας τη στιγμή μου στο Χόλιγουντ»

Βίντεο δείχνει F-16 να χτυπά και να καταστρέφει UFO το 2023 στο Μίσιγκαν

Πάνος Ιωαννίδης: Η σπάνια φωτογραφία με τον γιο του Κωνσταντίνο και η τρυφερή ανάρτηση για «χρόνια πολλά»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert