Su-30MKI: «Πάγος» στο εξοπλιστικό πρόγραμμα αξίας 4,5 δισ. δολαρίων της Ινδίας

Στον «πάγο» μπήκε το τεράστιο εξοπλιστικό πρόγραμμα αξίας, 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, της Ινδίας για τον εκσυγχρονισμό του στόλου μαχητικών αεροσκαφών τύπου Su-30MKI που διαθέτει η Πολεμική της Αεροπορία, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το ινδικό πρακτορείο ειδήσεων ANI, επικαλούμενο πηγές που έχουν γνώση του θέματος.

Η Πολεμική Αεροπορία της Ινδίας (IAF) είχε προγραμματίσει την αναβάθμιση 85 μαχητικών αεροσκαφών τύπου Su-30 MKI, η οποία προέβλεπε μεταξύ άλλων, την ενσωμάτωση νέων ισχυρότερων ραντάρ και συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου, ενώ τη σύμβαση είχαν αναλάβει να εκτελέσουν η ινδική Hindustan Aeronautics και η ρωσική κρατική κατασκευάστρια εταιρεία Sukhoi. Επίσης, το σχέδιο απόκτησης ακόμα 12 εκσυγχρονισμένων μαχητικών ίδιου τύπου φαίνεται να «πέφτει στο κενό», καθώς η κυβέρνηση θα επικεντρωθεί, λόγω των συνθηκών, στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία εις βάρος των (ρωσικών) εισαγωγών, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Μαχητικά τύπου Su-30MKI της Πολεμικής Αεροπορίας Ινδίας

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο οποίος πάνω από 70 μέρες εχθροπραξιών έχει προκαλέσει αρκετές καθυστερήσεις στις παραδόσεις εξαρτημάτων και ανταλλακτικών για τα μαχητικά αεροσκάφη, ωστόσο η κατάσταση παραμένει «διαχειρίσιμη», καθώς η Ινδία διαθέτει μεγάλο στρατηγικό απόθεμα, έπειτα από τις επιθέσεις του Uri το 2016 και της συνεχιζόμενης κλιμάκωσης με την Κίνα.

Η σημασία των Flanker στην IAF

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μαχητικά αεροσκάφη τύπου Su-30 MKI είναι η ραχοκοκαλιά της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία μετράει 272 τέτοια μαχητικά στο «οπλοστάσιό» της. Μετά την κλιμάκωση των εντάσεων με την Κίνα το 2020, η Ινδία αποφάσισε να προχωρήσει στην αγορά 21 μαχητικών αεροσκαφών τύπου MiG-29 και 12 μαχητικών τύπου Su-30MKI, καθώς επίσης και στην αναβάθμιση 59 υφιστάμενων μαχητικών τύπου MiG-29 για 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο, ο «πάγος» στο προαναφερθέν εξοπλιστικό πρόγραμμα και κατ’ επέκταση στα όποια σχέδια αμυντικής συνεργασίας με την Ρωσία, όσο θα διαρκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα  είναι ένα ανησυχητικό ζήτημα για την Πολεμική Αεροπορία της Ινδίας, η οποία έχει 32 λειτουργικές μοίρες μαχητικών αντί για 42 μοίρες που έχουν εγκριθεί από την κυβέρνηση. Βέβαια και η Ρωσία «χάνει» καθώς αν συνυπολογιστούν οι δύο συμφωνίες, αφενός αυτή των 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αναβάθμιση των Su-30MKI, αφετέρου αυτή των 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τα νέα S-30MKI και τον εκσυγχρονισμό των MiG-29, τότε προκύπτει μια απώλεια της τάξης των 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.