Su-30SM2: Νέα παρτίδα μαχητικών αεροσκαφών για τα ρωσικά στρατεύματα ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας

Η United Aircraft Corporation κατασκεύασε και παρέδωσε μια παρτίδα νέων μαχητικών αεροσκαφών Su-30SM2 και εκπαιδευτικών αεροσκαφών τύπου Yak-130 στην Αεροπορία και το Ναυτικό, όπως ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας.

«Το εργοστάσιο αεροπορίας του Ιρκούτσκ της United Aircraft Corporation (UAC) κατασκεύασε και παρέδωσε νέα μαχητικά Su-30SM2 και εκπαιδευτικά αεροσκάφη μάχης Yak-130 στο Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας», αναφέρει η δήλωση.

Το Su-30SM2 είναι μια αναβάθμιση των αεροσκαφών που βρίσκονται ήδη σε υπηρεσία με τις ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις και το ρωσικό ναυτικό.

«Τα νέα αεροσκάφη έχουν λάβει εξελιγμένο ραδιοηλεκτρονικό εξοπλισμό επί του σκάφους. Η αναβάθμιση που πραγματοποιήθηκε με ανάθεση του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας ενίσχυσε τις μαχητικές ικανότητες του αεροσκάφους. Ειδικότερα, η εμβέλεια ανίχνευσης και αναγνώρισης εναέριων στόχων έχει αυξηθεί», επισημαίνει η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι τα νέα μαχητικά είναι ικανά να εκτελούν πλήγματα εναντίον εναέριων, επίγειων και ναυτικών στόχων με νέα έξυπνα όπλα από απόσταση πολλών εκατοντάδων χιλιομέτρων.

Ειδικότερα, το Su-30SM2 ενσωματώνει τον κινητήρα τύπου AL-41F-1S TVC, που χρησιμοποιείται από τα μαχητικά τύπου Su-35 και προσφέρει αυξημένη αναλογία ώσης προς βάρος, χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου καθώς επίσης «μεγαλώνει» τον κύκλο ζωής και λειτουργίας του αεροσκάφους, επεκτείνοντας τον χρόνο συντήρησης, επισκευής και υποστήριξης.

Επίσης, η άλλη σημαντική βελτίωση των Su-30SM2 είναι το νέο ραντάρ παθητικής ηλεκτρονικής σάρωσης (Passive Electronically Scanned Array – PESA) τύπου N011M Bars-R που διαθέτει αυξημένη απόδοση ανίχνευσης και παρακολούθησης εχθρικών στόχων και απειλών.

Το διθέσιο εκπαιδευτικό μάχης Yak-130 χρησιμοποιείται για τη βασική και προηγμένη εκπαίδευση των πιλότων για να μάθουν να χειρίζονται σύγχρονα και υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων μαχητικών γενιάς 4++ και πέμπτης γενιάς.

Πηγή: TASS / Φωτογραφία αρχείου Reuters