Su-33: Νέα πλάνα από την συντριβή ρωσικού μαχητικού στη Μεσόγειο το 2016 [vid]

Στις 3 Δεκεμβρίου του 2016 ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος τύπου Su-33 είχε συντριβεί στη θάλασσα μετά από αποτυχημένη προσνήωση στο αεροπλανοφόρο «Admiral Kuznetsov» που επιχειρούσε στην ανατολική Μεσόγειο προς υποστήριξη των επιχειρήσεων των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων στη Συρία. Μετά από επτά χρόνια κυκλοφόρησαν στο Διαδίκτυο πλάνα από το συγκεκριμένο περιστατικό, το οποίο μάλιστα είχε επιβεβαιώσει τότε το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας.

Ειδικότερα, το ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος τύπου Su-33 επέστρεφε στο αεροπλανόφορο μετά από αποστολή στη Συρία και όταν επιχείρησε να προσνηωθεί στο κατάστρωμα του «Admiral Kuznetsov» το καλώδιο αγκίστρωσης έσπασε με αποτέλεσμα το μαχητικό να μην «γαντζωθεί» για την ανακοπή της πορείας του, με αποτέλεσμα να φύγει από το κατάστρωμα και να καταπέσει στη θάλασσα.

Αμέσως κινητοποιήθηκαν οι δυνάμεις εντοπισμού του πιλότου, ο οποίος είχε προλάβει να εκτιναθεί εγκαίρως και τελικά διασώθηκε από ελικόπτερο, ωστόσο αυτό που είχε προκαλέσει ιδιαίτερους προβληματισμούς στο ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό ήταν το γεγονός ότι λίγες μέρες νωρίτερα, στις 15 Νοεμβρίου 2016, ένα μαχητικό τύπου MiG-29K είχε συντριβεί με παρόμοιο τρόπο.