Su-35 στο Ιράν: «Παίρνουμε τα ρωσικά μαχητικά, μαζί με πυραύλους και ελικόπτερα»

Συνεχίζεται το «θρίλερ» με την υπόθεση των ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων 4++ γενιάς τύπου Su-35 στο Ιράν, καθώς τις τελευταίες ώρες διεθνή πρακτορεία ειδήσεων όπως το Bloomberg, μετέδωσαν ότι Ιρανός βουλευτής επιβεβαίωσε την προμήθεια τους, μαζί με άλλα οπλικά συστήματα σε μια συμφωνία «πακέτο» Τεχεράνης και Μόσχας.

Συγκεκριμένα, ο Ιρανός βουλευτής Shahriar Heidari, ο οποίος είναι και μέλος της επιτροπής εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας του ιρανικού κοινοβουλίου, μίλησε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim και είπε χαρακτηριστικά ότι τα ρωσικά μαχητικά τύπου Su-35 θα παραδοθούν στα τέλη Μαρτίου του τρέχοντος έτους. Ωστόσο, ο ίδιος δεν διευκρίνισε ούτε τον ακριβή αριθμό των μαχητικών που θα πάρουν.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι πληροφορίες και αναφορές για το πιθανό «deal» μεταξύ των δύο χωρών, έχουν δημοσιευτεί τους τελευταίους μήνες, μετά το «άκυρο» της Αιγύπτου στα ρωσικά μαχητικά, γεγονός που «άνοιξε τον δρόμο» για μια νέα συμφωνία των δύο χωρών, υπό το φόντο της αναβάθμισης και εμβάθυνσης της στρατηγικής στρατιωτικής συνεργασίας Ρωσίας και Ιράν.

Σημειώνεται ,ότι η Τεχεράνη έχει αναπτύξει ισχυρότερους δεσμούς με τη Μόσχα, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και έχει προμηθεύσει τα ρωσικά στρατεύματα με μεγάλο αριθμό μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πάνω σε αυτή την βάση συνεργασίας επιδιώκει να αποκτήσει ανταλλάγματα όπως τα συγκεκριμένα μαχητικά.

Πράγματι, η απόκτηση των Su-35 θα είναι μια εξαιρετική αναβάθμιση των ιρανικών αεροπορικών δυνάμεων, καθώς η Τεχεράνη δεν έχει αποκτήσει κανένα νέο μαχητικό αεροσκάφος τα τελευταία χρόνια, με εξαίρεση μερικά ρωσικά μαχητικά τύπου MiG-29, τη δεκαετία του 1990. Επίσης, ο Ιρανός βουλευτής μίλησε και για την προμήθεια ρωσικών ελικοπτέρων, αμυντικά συστήματα και πυραύλους.

Φωτογραφία αρχείου