Su-57: Έρχονται «μαζικές» παραδόσεις stealth μαχητικών στη ρωσική αεροπορία εντός 2020

Μπορεί η συντριβή του ρωσικού stealth μαχητικού αεροσκάφους  Su-57 να συγκλόνισε τη χώρα αλλά και το σύνολο των στρατιωτικών αναλυτών πριν από μερικές ημέρες, ωστόσο φαίνεται πως αυτό το ατύχημα δεν θα εμποδίσει το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας από το να προχωρήσει στην ενίσχυση των αεροπορικών δυνάμεων της χώρας.

Το μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς Su-57 αναμένεται να «εισέλθει» σε μεγάλους αριθμούς, στο οπλοστάσιο της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, εντός του 2020 το stealth μαχητικό θα κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του στους αιθέρες.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος της κρατικής εταιρείας Rostec, τον επόμενο χρόνο αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι πρώτες παραδόσεις του stealth μαχητικού αεροσκάφους Su-57 στις ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις, ωστόσο αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι οι παραδόσεις αυτές θα περιλαμβάνουν μεγάλο αριθμό αεροσκαφών.

Στο πλαίσιο αυτό, αξίζει να υπενθυμιστεί ότι το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει στην έκθεση Army-2019, ότι είχε κλείσει η συμφωνία με την κατασκευάστρια εταιρεία Sukhoi, προκειμένου να κατασκευαστούν και να παραδοθούν 76 stealth μαχητικά αεροσκάφη Su-57 στις ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις.

Το ρωσικό stealth μαχητικό Su-57

Υπενθυμίζεται πως το stealth μαχητικό αεροσκάφος Su-57 έχει σχεδιαστεί για την επίθεση και την καταστροφή εχθρικών απειλών σε αέρα, έδαφος και στην επιφάνεια της θάλασσας, ενώ είναι ικανό να εκτελεί αποστολές αναγνώρισης, αεροπορικής κυριαρχίας αέρα, αλλά και επιδρομές μεγάλων αποστάσεων έναντι στρατηγικών στόχων.

Το Su-57 μπορεί να ενσωματώσει ένα ευρύ φάσμα οπλικών και πυραυλικών συστημάτων, όπως πυραύλους αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους είτε μικρής είτε μεσαίας είτε μεγάλης εμβέλειας, ενώ μπορεί να φέρει και «έξυπνες» βόμβες 250, 500 και 1500 κιλών.

Το μέγιστο ωφέλιμο φορτίο του είναι 10 τόνοι, ενώ οι stealth ιδιότητες και χαρακτηριστικά του οφείλονται τόσο από την κατασκευή του, όσο και από τα ειδικά υλικά επίστρωσης που έχουν ενσωματωθεί σε αυτή, απορροφώντας έτσι την θερμική υπογραφή του μαχητικού, που δεν επιτρέπουν στα εχθρικά ραντάρ να το «εντοπίσουν» παρά μόνο σε πολύ κοντινές αποστάσεις.

Πηγή: TASS / Φωτογραφία Reuters