Su-57: Έριξε «βόμβα» ο Πούτιν για τα stealth μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς

Το stealth μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς της Ρωσίας Su-57 αποτελεί το πιο θανατηφόρο όπλο που διαθέτει η ρωσική Πολεμική Αεροπορία, κάτι που γνωρίζει ο Πρόεδρος Πούτιν και προσπαθεί να υποστηρίξει το πρόγραμμα παραγωγής του, το οποίο αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα.

Σε πρόσφατες βαρυσήμαντες δηλώσεις του όμως, ο Πούτιν έριξε κυριολεκτικά βόμβα, καθώς αποκάλυψε τον στόχο της Ρωσίας να αυξηθεί κατά έξι φορές ο υφιστάμενος στόλος των μαχητικών αεροσκαφών Su-57, σε λιγότερο από δέκα χρόνια, προκαλώντας τρομερές αντιδράσεις.

Η ανακοίνωση-«βόμβα» του Προέδρου Πούτιν

Ειδικότερα, ο Ρώσος Πρόεδρος είπε χαρακτηριστικά πως «εβδομήντα έξι μαχητικά πέμπτης γενιάς Su-57 θα αποκτηθούν για τις ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις πριν από το 2028, στο πλαίσιο σύμβασης-πακέτου που θα υπογραφεί στο άμεσο μέλλον».

Το αρχικό πρόγραμμα εξοπλισμών μέχρι το 2028 προέβλεπε την αγορά 16 αεροσκαφών Su-57, ωστόσο ο Ρώσος Πρόεδρος σε συνεργασία με τον Υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, αξιολόγησαν το συγκεκριμένο  πρόγραμμα και στη συνέχεια εκτιμήθηκε πως το κόστος κατασκευής του αεροσκάφους και τον εξοπλισμών που θα διαθέτει αυτό, κατά 20%.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν οι κατάλληλες ευκαιρίες ώστε να προωθηθεί η αγορά ακόμα περισσότερων μαχητικών αεροσκαφών Su-57.

Όπως ο ίδιος ο Πούτιν δήλωσε «έχουμε συμφωνήσει να αγοράσουμε εβδομήντα-έξι (76) τέτοια μαχητικά αεροσκάφη εντός της ίδιας χρονικής περιόδου δίχως να υπάρχει αύξηση στην τιμή».

Εντυπωσιασμένος από το Su-57 ο Ρώσος Πρόεδρος

Τέλος, ο Ρώσος Πρόεδρος υπενθύμισε ότι έχει δοθεί τεράστια έμφαση στην ανάπτυξη σύγχρονου εναέριου εξοπλισμού, ο οποίος καθορίζει τις ικανότητες μάχης των ρωσικών αεροπορικών δυνάμεων για την επόμενη δεκαετία., ενώ είπε πως «τα μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων Su-35S και Su-57 βρίσκονται στα τελικά στάδια δοκιμών».

Υπενθυμίζεται πως πριν από λίγες ημέρες, ο Πούτιν, ταξίδεψε στη ρωσική πόλη Aknajinsk όπου παραβρέθηκε στην έκθεση των νέων εξοπλισμών και των μαχητικών.

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι έξι μαχητικά αεροσκάφη Su-57 συνόδευαν το προεδρικό αεροσκάφος κατά την διάρκεια της πτήσης και προσγείωσης του.

Δείτε βίντεο:

Πηγή: TASS