Su-57: Η Ρωσία παραλαμβάνει δύο ακόμα stealth μαχητικά πέμπτης γενιάς

Η Πολεμική Αεροπορία της Ρωσίας θα παραλάβει ακόμα δύο stealth μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς Su-57 μέχρι το τέλος του 2021, έπειτα την ολοκλήρωση των τελικών δοκιμών του, όπως ανέφερε πηγή της ρωσικής αεροπορικής βιομηχανίας στο πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti και με αυτόν τον τρόπο οι Ρώσοι θα αριθμούν συνολικά τρία μαχητικά σε υπηρεσία. 

Στις 25 Δεκεμβρίου του 2020 εισήλθε στην υπηρεσία το πρώτο μαχητικό αεροσκάφος Su-57 Felon και από ότι φαίνεται περίπου ένα χρόνο μετά θα το πλαισιώσουν άλλοι δύο ιπτάμενοι «κακοποιοί», με την διαδικασία σειριακής παραγωγής των αεροσκαφών να έχει «διχάσει» τους αναλυτές και τους ειδικούς, λόγω του χρόνου παράδοσής τους.

Κατά τη διάρκεια της ρωσικής στρατιωτικής παρέλασης στην Ημέρα Νίκης τον περασμένο Μάιο, τέσσερα αεροσκάφη Su-57 φωτογραφήθηκαν πετώντας πάνω από την Κόκκινη Πλατεία. Πριν από την εκδήλωση, η κατασκευάστρια εταιρεία United Aircraft Corporation δημοσίευσε στο Twitter εικόνες τριών stealth μαχητικών, τα οποία ήταν αριθμημένα ως 051, 054 και 058, ενώ την ημέρα της παρέλασης τα ίδια Su-57 πέταξαν μαζί με ένα τέταρτο μαχητικό ίδιου τύπου που ήταν αριθμημένο ως 01. Αυτό οδήγησε τους αναλυτές στο συμπέρασμα, ότι το μαχητικό «01» ήταν σειριακής παραγωγής, ενώ τα υπόλοιπα τρία βρίσκονται ακόμα σε φάση δοκιμών.

Οι ρυθμοί παραγωγής και διαθεσιμότητας

Σε ό,τι αφορά τον οπλισμό τους, θα μπορούν να εξοπλίζονται με έως και τέσσερα βαριά drones τύπου Okhotnik, ενώ έχει αναπτυχθεί η ειδική έκδοση του πυραύλου αέρος – αέρος R-74M, ενώ ακόμα θα μπορεί να χρησιμοποιεί και υπερηχητικούς πυραύλους. Ωστόσο, αυτό που απασχολεί ιδιαίτερα του αναλυτές είναι το γεγονός ότι είναι πολύ αργοί οι ρυθμοί παραγωγής των μαχητικών αεροσκαφών και κατ’ επέκταση η ένταξή τους στην υπηρεσία της Πολεμικής Αεροπορίας της Ρωσίας.

Και αυτό, διότι έχουν περάσει περισσότερα από 10 χρόνια από πέταξε το Su-57 για πρώτη φορά, ενώ ένας ακόμα λόγος που «ανησυχεί» τους ειδικούς είναι η καθυστέρηση στην δημιουργία και ανάπτυξη του κινητήρα δεύτερης γενιάς που θα επιτρέψει στο αεροσκάφος να εκμεταλλευτεί και να αναδείξει το πλήρες φάσμα δυνατοτήτων και χαρακτηριστικών του στο πεδίο επιχειρήσεων.

Βάσει του προγραμματισμού για τον εξοπλισμό των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, οι σειριακές παραδόσεις των drones τύπου Okhotnik στα ρωσικά στρατεύματα θα ξεκινήσουν από το 2024, ενώ από την άλλη η ρωσική Πολεμική Αεροπορία αναμένεται να παραλάβει 22 ακόμα μαχητικά Su-57 μέχρι τα τέλη του 2024 και συνολικά 76 αεροσκάφη μέχρι το 2028.

Με πληροφορίες από: Defense World / Φωτογραφίες αρχείου