Su-57: Το stealth μαχητικό θα εξοπλιστεί με νέες εκδόσεις ρωσικών πυραύλων

Μπορεί τα stealth μαχητικά πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς Su-57 και «Checkmate» να βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης, ωστόσο εξίσου σημαντική είναι και η πρόοδος της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας στα βλήματα που θα ενσωματώνονται στο οπλοστάσιο των αεροσκαφών, κάτι που φαίνεται πως απασχολεί ιδιαίτερα τους Ρώσους.

Συγκεκριμένα ο Γενικός Διευθυντής της Tactical Missiles Corporation, μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax και αναφέρθηκε στα προγράμματα που αφορούν την δημιουργία νέων εκδόσεων σε υφιστάμενους ρωσικούς πυραύλους, προκειμένου να ενσωματώνονται στο εσωτερικό της ατράκτου. Ο Μπόρις Ομπνόσοφ είπε χαρακτηριστικά ότι: «Έχει δημιουργηθεί μια σειρά νέων βλημάτων, όπως ο πύραυλος αέρος – επιφανείας τύπου Kh-38ME στις διάφορες εκδόσεις του, το βλήμα κατά εχθρικών συστημάτων ραντάρ τύπου Kh-58UShKE, καθώς επίσης ο κατευθυνόμενος πύραυλος τύπου Grom-E1 και η κατευθυνόμενη βόμβα ολίσθησης τύπου Grom-E2».

Στο πλαίσιο αυτό, οι νέες διαμορφώσεις των οπλικών αυτών συστημάτων, αναμένεται να ενσωματωθούν στα μαχητικά αεροσκάφη τύπου Su-57, στα Checkmate αλλά και στα νέα προηγμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου Okhtonik, που θα πλαισιώνουν τα stealth μαχητικά στο πεδίο επιχειρήσεων. Αξίζει να σημειωθεί πως σε ό,τι αφορά τους «κακοποιούς» της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, αναμένεται να εξοπλιστούν και με τους υπερηχητικούς βαλλιστικούς πυραύλους αέρος – εδάφους τύπου Kh-47M2 «Kinzhal».

Πρόκειται για έναν πύραυλο που χρησιμοποιείται ήδη από τα μαχητικά αεροσκάφη τύπου MiG-31K, έχει την δυνατότητα να αναπτύσσει ταχύτητες 7 έως 10 Mach και εμβέλεια μέχρι και 2.000 χιλιόμετρα, με αποτέλεσμα να χαρακτηρίζεται ως η «αεροπορική» έκδοση του τακτικού βαλλιστικού πυραύλου «Iskander».

Με πληροφορίες από: VPK / Interfax