Su-75 Checkmate: «Το πρωτότυπο ρωσικό stealth μαχητικό θα είναι έτοιμο στα τέλη του 2025»

Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης και Υπουργός Βιομηχανίας – Εμπορίου, Ντένις Μαντούροφ προχώρησε σε νέες δηλώσεις αναφορικά με το πρόγραμμα ανάπτυξης του stealth αεροσκάφους τύπου Su-75 Checkmate, όπως μεταδίδει το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, αποκαλύπτοντας ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον στην διεθνή αγορά για το νέο ρωσικό μαχητικό πέμπτης γενιάς.

Ο υψηλόβαθμος Ρώσος αξιωματούχος είπε αρχικά ότι υπάρχουν πελάτες στο εξωτερικό που έχουν δείξει ενδιαφέρον για το μαχητικό αεροσκάφος, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές αλλαγές και προσαρμογές ώστε να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των πελατών. Ο ίδιος διευκρίνισε λέγοντας ότι οι μηχανικοί χρησιμοποίησαν τη «μακέτα» που είχε παρουσιαστεί για πρώτη φορά το 2021 στο Dubai Air Show, για να κάνουν βελτιώσεις σε τομείς όπως ο σχεδιασμός του μαχητικού, τα συστήματα ελέγχου που ενσωματώνει καθώς και τα οπλικά συστήματα – πυρομαχικά που θα φέρει.

Τα χαρακτηριστικά του

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων για το αν υπάρχει η πιθανότητα να ενταχθούν και άλλες χώρες – εταίροι στο πρόγραμμα ανάπτυξης του Su-75 Checkmate, ο Ντένις Μαντούροφ δήλωσε ότι υπήρξαν τέτοιες ιδέες και προτάσεις ωστόσο στο άμεσο μέλλον δεν υπάρχει κάποια προοπτική αυτού του είδους. Έπειτα, τόνισε ότι βάσει του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί από την κατασκευάστρια εταιρεία, το πρώτο πρωτότυπο μοντέλο θα είναι έτοιμο μέχρι τα τέλη του 2025.

Υπενθυμίζεται ότι το Su-75 Checkmate είναι ένα μονοκινητήριο – μονοθέσιο μαχητικό αεροσκάφος το οποίο έχει βασιστεί σε αρκετές τεχνολογίες του stealth μαχητικού αεροσκάφους πολλαπλών ρόλων τύπου Su-57 και σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των Ρώσων, θα έχει ωφέλιμο φορτίο άνω των 7 τόνων, εξοπλισμένο με πυραύλους αέρος – αέρος και αέρος – εδάφους, ενώ ακόμα θα είναι ικανό να εμπλέκεται με σημαντικό αριθμό εχθρικών στόχων παράλληλα.

Οι εξελίξεις στο πρόγραμμα ανάπτυξης

Θα έχει την δυνατότητα να αναπτύσσει ταχύτητες έως 1,8 Mach με επιχειρησιακή εμβέλεια τα 3.000 χιλιόμετρα. Πρόσφατα, η κατασκευάστρια εταιρεία United Aircraft Corporation (UAC) κατέθεσε πρόσφατα μια σειρά διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στη Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πνευματικής Ιδιοκτησίας, αποκαλύπτοντας ενδιαφέρουσες τροποποιήσεις στον αρχικό σχεδιασμό του Su-75.

Αυτά τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας υποδηλώνουν τα σχέδια της UAC να αναπτύξει μια διθέσια έκδοση και μια παραλλαγή μη επανδρωμένου αεροσκάφους. Οι τροποποιήσεις, αυξάνουν την εσωτερική χωρητικότητα του αεροσκάφους, δίνοντάς του τη δυνατότητα να μεταφέρει περισσότερους πυραύλους αέρος-αέρος και να έχει μεγαλύτερη χωρητικότητα καυσίμου.

Εκτός από τον ρόλο της στην εκπαίδευση μελλοντικών πληρωμάτων Su-75, η διθέσια έκδοση του αεροσκάφους μπορεί ενδεχομένως να χρησιμεύσει ως «κέντρο διοίκησης» για drones και μη επανδρωμένα αεροσκάφη μάχης τύπου Loyal Wingman. Παράλληλα με τον σχεδιασμό του διθέσιου αεροσκάφους, παρουσιάστηκε και μια μη επανδρωμένη παραλλαγή του Checkmate, που μοιάζει με το επανδρωμένο αντίστοιχό του.

Με πληροφορίες από: TASS / Φωτογραφίες αρχείου Reuters