Su-75 Checkmate: «Το ρωσικό μαχητικό μπορεί να γίνει η βάση για την ανάπτυξη νέου αεροσκάφους με αραβικές χώρες»

Η ρωσική αμυντική βιομηχανία παρουσιάζει νέες τεχνολογίες στην Διεθνή Έκθεση Άμυνας «World Defense Show 2024» που διεξάγεται στη Σαουδική Αραβία και όπως ήταν αναμενόμενο οι ρωσικές εταιρείες επιδιώκουν να προωθήσουν καινούργια προϊόντα, οπλικά συστήματα και αεροσκάφη, ενώ σημείο αναφοράς αποτελεί το stealth μαχητικό αεροσκάφος τύπου Su-75 Checkmate.

Η κατασκευάστρια εταιρεία United Aircraft Corporation παρουσιάζει το νέο μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς στο εξωτερικό με τον Διευθύνων Σύμβουλο της Rosoboronexport, της ρωσικής κρατικής Υπηρεσίας που είναι αρμόδια για τις εξαγωγές αμυντικών τεχνολογιών και συστημάτων, να τονίζει ότι το Su-75 Checkmate μπορεί να γίνει η βάση, για την ανάπτυξη ενός νέου μαχητικού αεροσκάφους σε συνεργασία με αραβικές χώρες.

Οι εξελίξεις στο πρόγραμμα ανάπτυξης

Πρόσφατα η Rostec είχε ανακοινώσει ότι πιθανοί αγοραστές του νέου μαχητικού αεροσκάφους είχαν συζητήσει με Ρώσους αξιωματούχους και τους είχαν εκφράσει συγκεκριμένες προτάσεις για την προσαρμογή και την αλλαγή τεχνικών χαρακτηριστικών του αεροσκάφους, που είχαν ως αποτέλεσμα την μείωση του κόστους κατασκευής και λειτουργίας του.

Η ρωσική πλευρά έλαβε υπόψη το feedback και όπως τόνισε η Rostec, θα κάνει το νέο μαχητικό αεροσκάφος πιο οικονομικά προσιτό και ανταγωνιστικό στη διεθνή αγορά. Το Su-75 Checkmate είναι ένα μονοκινητήριο, μονοθέσιο μαχητικό αεροσκάφος το οποίο θα ενσωματώνει αρκετές από τις τεχνολογίες του επιχειρησιακά λειτουργικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς τύπου Su-57 και προορίζεται για εξαγωγές και συνεργασίες με τρίτες χώρες.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η κατασκευάστρια εταιρεία, το νέο αεροσκάφος θα έχει μέγιστο ωφέλιμο φορτίο 7 τόνων και θα εξοπλίζεται με πυραύλους αέρος – αέρος και αέρος – εδάφους εντός της ατράκτου του. Θα αναπτύσσει ταχύτητες έως 1,8 Mach και θα έχει επιχειρησιακή εμβέλεια 3.000 χιλιομέτρων. Η πρώτη παρτίδα Su-5 Checkmate αναμένεται να κατασκευαστεί το 2026 και ήδη έχουν κατοχυρωθεί τα σχέδια για την παραγωγή διθέσιας αλλά και μη επανδρωμένης διαμόρφωσης.

Με πληροφορίες από: TASS / Φωτογραφία αρχείου Reuters