Su-75: «Παρθενική πτήση» του νέου stealth μαχητικού της Ρωσίας το 2025

Νέες πληροφορίες έγιναν γνωστές σχετικά με το stealth μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς τύπου Su-75, γνωστό και ως «Checkmate», μετά τις δηλώσεις που έκανε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Γιούρι Μπορίσοφ κατά την διάρκεια του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ειδικότερα, ο υψηλόβαθμος Ρώσος αξιωματούχος αποκάλυψε ότι το προηγμένο μονοκινητήριο αεροσκάφος της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας αναμένεται να πραγματοποιήσει την «παρθενική του πτήση» το 2025, δηλαδή δύο χρόνια μετά από τις αρχικές εκτιμήσεις αναλυτών, ενώ ο Μπορίσοφ πρόσθεσε στη συνέχεια ότι απαιτείται ένα χρονικό διάστημα από 18 έως και 24 μήνες προκειμένου να ξεκινήσει η σειριακή παραγωγή του stealth μαχητικού πέμπτης γενιάς.

Η σειριακή παραγωγή θα ξεκινήσει το 2027

Μάλιστα, για το συγκεκριμένο ζήτημα μίλησε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Rostec Σεργκέι Τσεμέζοφ στον Ρώσο Πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν στις 18 Μαΐου, λέγοντας ότι το πρόγραμμα ανάπτυξης τους αεροσκάφους συνεχίζεται και είναι σε εξέλιξη η φάση του σχεδιασμού της κατασκευής, προκειμένου να ξεκινήσει έπειτα η διαδικασία της σειριακής παραγωγής, κάτι που αναμένεται να γίνει το 2027.

Υπενθυμίζεται ότι το Su-75 θα είναι εξοπλισμένο με έως και πέντε πυραύλους αέρος-αέρος ανεξαρτήτως εμβέλειας, ενώ θα είναι ικανό να εξοπλίζεται ακόμα με ένα ευρύ φάσμα άλλων πυραύλων και βομβών νέας γενιάς, όπως το Su-57. Τα οπλικά του συστήματα θα βρίσκονται τόσο στο εσωτερικό του όσο και στα hardpoints και να λειτουργεί ως μέρος ομάδας επανδρωμένων και μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων και αεροσκαφών, ενώ στην παρουσίασή του ήταν τοποθετημένοι δίπλα του, μακέτες πυραύλων τύπου RVV-MD, RVV-SD και H-59MK.

Η τιμή του νέου μαχητικού θα κυμαίνεται από 25 έως 30 εκατομμύρια δολάρια το αεροσκάφος, γεγονός που το καθιστά ένα από τα πιο φθηνά μαχητικά στον κόσμο. Σε ό,τι αφορά τον κινητήρα, που αποτελεί τεράστια πρόβλημα για το Su-57, φαίνεται ότι στο πρώτο στάδιο θα διαθέτει τον κινητήρα AL-41F1, μια τροποποιημένη εκδοχή του κινητήρα που χρησιμοποιείται στα μαχητικά στα Su-35. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα μπορεί να αναπτύσσει ταχύτητες έως και 1,8 Mach με επιχειρησιακή εμβέλεια 3.00 χιλιομέτρων.

Φωτογραφίες Reuters