«Παρθενική πτήση» για το ρωσικό Su- 30SM.ΒΙΝΤΕΟ

 

Από το αεροδρόμιο του εργοστασίου κατασκευής αεροσκαφών του Ιρκούτσκ  πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση το καταδιωκτικό Su-30SM, το οποίο προορίζεται για ενίσχυση του αεροπορικού στόλου των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων. Η πτήση,όπως  πληροφορεί η υπηρεσία τύπου του ομίλου «Ιρκούτ», διάρκεσε δύο ώρες και δεν έγινε δίχως παρατηρήσεις,Μάλιστα η πρώτη πτήση, με τους πιλότους δοκιμαστές της εταιρίας Sergei Kostin και  Pavel Malovechko, περιγράφεται από την Irkut ως «άψογη».

Το αεροσκάφος αSu-30SM  που αποτελεί την επόμενη γενιά των πολεμικών αεροσκαφών της κατηγορίας Su-30ΜK,χαρακτηρίζεται, ως πολλαπλών σκοπών σούπερ ευέλικτο καταδιωκτικό. Ουσιαστικά είναι το επόμενο βήμα της ειδικής έκδοσης του εξαγωγικού Su-30MK, που ενσωματώνει συστήματα και  ηλεκτρονικά  σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Ρωσικής Αεροπορίας.Λέγεται ότι το Su-30SM θα είναι ο κύριος φορέας  του πυραυλικού συστήματος αέρος-εδάφους/ επιφανείας Onix, που αποτελεί την ρωσική έκδοση του BrahMos, που αναπτύχθηκε από κοινού με την Ινδία.  

Σημειώνεται ότι την άνοιξη,συνεχίζοντας τις παραγγελίες πολεμικού υλικού η ρωσική κυβέρνηση στα πλαίσια του σχεδιασμού για πλήρη ανασυγκρότηση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων μέχρι το 2020, υπέγραψε με την κατασκευάστρια κοινοπραξία Irkut συμφωνία για την προμήθεια 30 Su-30SM. Η αξία του συμβολαίου δεν ανακοινώθηκε τότε, αλλά οι παραδόσεις θα ολοκληρωθούν μέχρι το 2015. Τα Su-30SM είναι μια έκδοση αντίστοιχη των ινδικών Su-30MKI με ακροφύσια μεταβλητής διεύθυνσης ώσης και προορίζονται αποκλειστικά για μονάδες κρούσης, αντίθετα με τα Su-30M2 που έχουν και καθήκοντα εκπαίδευσης για τα Su-35S.


ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ